Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Leasing operational. Cum procedam privind deducerea cheltuielilor si a TVA-ului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva, deductibile, costuri, ajustarile, leasing, leasing operational, deductibilitate cheltuieli

In ce priveste posibilitatea de a deduce cheltuielile si TVA-ul, in procent de 50%, luam ca exemplu o firma care are un contract de leasing operational pentru masini care se folosesc atat pentru activitatea firmei, cat si in scop personal (pentru expati).



Pentru acest leasing operational firma are diverse cheltuieli:

- cheltuieli benzina
- cheltuieli consumabile.

Vom stabili astfel daca se va deduce TVA tot in limita a 50% avand in vedere ca leasingul operational acopera atat cheltuielile activitatii economice, cat si cheltuielile personale.

De asemenea, se va vedea daca TVA-ul care nu se deduce va fi inregistrat pe costuri - 635 - cheltuieli nedeductibile si daca pentru toata gama de cheltuieli aferente acestui leasing operational se vor face ajustarile contabile - 50% deductibil, si 50% nedeductibil (costuri de intretinere, diverse cheltuieli).

Conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata sub 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri sunt deductibile in procent de 50%.
 
Totodata, potrivit prevederilor art. 145^1 din Codul fiscal alin. (1) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 
Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute la art. 145 si la art. 146-147^1 din Codul fiscal.
 
Avand in vedere detaliile prezentate in intrebarea dvs, respectiv: “folosesc atat in activitatea firmei, cat si in scop personal (pentru expati)", conform prevederilor alin. (8) al pct. 45^1 din normele metodologice date in aplicare pentru art. 145^1 din Codul fiscal, daca situatia de fapt constatata de organul fiscal este diferita de situatia prezentata de persoana impozabila in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a taxei pentru vehicule conform art. 145^1 dinCodul fiscal, organul fiscal este indreptatit sa aprecieze, in limitele atributiilor si competentelor ce ii revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, intemeiata pe constatari complete asupra tuturor imprejurarilor edificatoare in cauza, in conformitate cu prevederile OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Exemplu monografie Leasing operational, deductibilitate 50%:

Primirea in gestiune a mijlocului de transport in regim de leasing operational (valoarea ratelor de leasing):

Debit 8036 "Redevente, locatii de gestiune si alte datorii asimilate" cu ratele de leasing
 
%        =        401 Furnizori                  1240 lei
612.1 Chirie auto deductibila                  500 lei
612.2 Chirie auto nedeductibila               500 lei
4426. 1 TVA deductibila -50%                 120 lei
4426. 2   TVA nedeductibila -50%            120 lei
 
Inregistrare TVA nedeductibila

 
%        =        4426 TVA deductibila       120 lei
612.1 Chirie auto deductibila                   60 lei
612. 2 Chirie auto nedeductibila                60 lei
 
Si concomitent diminuarea ratelor de leasing:

Credit cont 8036 Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Leasing operational. Cum procedam privind deducerea cheltuielilor si a TVA-ului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016