Tags: contracte de asigurare sociala, majorare salariu mediu brut pe tara
Casa Nationala de Pensii Publice a transmis recent un comunicat de presa referitor la contractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei.
Avand in vedere dispozitiile Hotararii de Guvern nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 40/13.01.2021, incepand cu data de 13 ianuarie 2021 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.300 lei.
In cazul asiguratilor care au incheiat contracte de asigurare sociala conform Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Totodata, din initiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate inscrise in contractele de asigurare sociala al caror nivel se situeaza sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului.
De asemenea, salariul minim brut pe tara garantat in plata de 2.300 lei se va utiliza si in cazul contractelor de asigurare sociala incheiate in baza O.U.G. nr. 163/2020 incepand cu data de 13 ianuarie 2021.
Noua valoare de 2.300 lei nu are implicatii in ceea ce priveste contractele de asigurare sociala ce au fost incheiate pana la data de 13 ianuarie 2021, in temeiul O.U.G. nr. 163/2020.
Sursa: CNPP
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Va rog sa imi transmiteti ce monografie contabila trebuie utilizata pentru o investitie in curs realizata de o societate pentru constructia unui garaj propriu? Cheltuielile pana in prezent sunt cele legate de materiale (cherestea, beton, teava), cum trebuie sa procedam la finalul unei luni pentru inregistarea investitiei in curs si care este monografia la receptia finala a garajului?
Multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am emis o factura in valuta pentru un client din Finlanda inregistrat in scopuri de tva, livrarea marfii s-a facut in ROMANIA, clientul nu a achitat factura.
Clientul vrea sa ridice marfa de la sediul AGEXIMCO si sa achite cu Card Bancar.
Inrebare: poate achita factura cu cardul bancar? Ageximco are POS.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Import - Importatorul detine certificat de amanare a platii TVA in vama.
Tax code 300601
Inregistrare TVA import
3xx = 401 90
3xx = 446 10(taxe accize)
4426 = 4427 19 TVA
Cum se transpune aceasta inregistrare in SAF-T?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Asociatie non profit cu obiect de activitate invatamant privat acreditat doreste sa acorde o bursa sociala pentru copii unui angajat.
Va rog sa imi comunicati care ar putea fi implicatiile de natura fiscala.
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Livrarea de bunurilor catre client persoana fizica, cu floata auto proprie, de ce documente trebuie insotita? Factura fiscala, in acest caz, se poate emite inaintea bonului fiscal, ca document de insotire sau trebuie initial emis bonul iar ulterior factura? Comenzile nu sunt de natura on-line (caz in care se putea emite factura fiscala pe persoana fizica inaintea bonului), ci sunt telefonice. Care este fluxul care trebuie urmat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<