Tags: plata retroactiva a contractului de asigurari sociale, cumparare vechime pensie
Casa Nationala de Pensii Publice a transmis, printr-un comunicat de presa, cateva precizari importante cu privire la aplicarea OUG 163/2020. Contractul de asigurare sociala retroactiva se poate face pe o perioada de maxim 6 ani.
1. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementata posibilitatea asigurarii retroactive in baza unui contract de asigurare sociala pentru o perioada de maxim 6 ani, a intrat in vigoare la data de 28.09.2020.
Incheierea unui astfel de contract de asigurare sociala poate fi solicitata numai in perioada 28.09.2020-31.08.2021. In intervalul de 6 ani, poate fi solicitata asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
2. In temeiul acestui act normativ, contractul de asigurare sociala poate fi incheiat de orice persoana, indiferent de cetatenie, care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
- nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala;
- nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in È›ara, in statele membre UE sau in alte state cu care România aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitaÈ›ii sociale, in perioada pentru care se solicita asigurarea;
- nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare.
3. Contractul de asigurare sociala se incheie doar in vederea obÈ›inerii pensiei pentru limita de vârsta È™i numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate incheia contract sunt perioadele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare.
Contractul de asigurare sociala (model) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei interesate ori, dupa caz, a mandatarului.
4. Documentele necesare pentru incheierea contractului de asigurare sunt, dupa caz:
- actul de identitate al persoanei care urmeaza sa beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, in original si copie;
- declaratia pe propria-raspundere (model);
- procura speciala autentificata in condițiile legii si care trebuie sa contina, in mod expres, datele de identificare ale mandantului si ale mandatarului, respectiv cel putin: numele, prenumele, data nasterii, adresa si CNP.
Obiectul procurii il constituie imputernicirea mandatarului de a incheia contractul de asigurare sociala prevazut de OUG nr. 163/2020, in numele persoanei care va beneficia de asigurare si de a achita contributia de asigurari sociale, datorata de persoana asigurata.
5. Baza de calcul a contribuÈ›iei de asigurari sociale, respectiv venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale, inscris in contractul de asigurare sociala, este ales de persoana care incheie contractul si nu poate fi mai mic decât salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.
Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe țara garantat in plata utilizat la calculul contribuției de asigurari sociale datorate, este de 2230 lei.
Cota contributiei de asigurari sociale prevazute la art. III alin. (2) din OUG nr. 163/2020 pentru anul 2020 este de 25%, ceea ce inseamna ca suma minima lunara de plata este de 558 lei.
!! In situația in care, pe perioada aplicarii OUG 163/2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sau cota contributiei de asigurari sociale se modifica, contractele de asigurare aflate in derulare nu vor fi afectate.
Cele doua variabile noi vor fi utilizate doar in cazul contractelor de asigurare sociala incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ care modifica aceste variabile.
6. Suma cu titlu de contributie de asigurari sociale datorata in baza contractului de asigurare sociala poate fi platita in una sau mai multe transe lunare, fara a depasi data de 31.08.2021.
Plata contribuției se poate face prin orice mijloace de plata prevazute de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, in contul deschis la Trezoreria Statului pe seama casei teritoriale de pensii.
7. Contractul de asigurare sociala incheiat in conditiile OUG nr. 163/2020 isi inceteaza aplicabilitatea la data la care contributia de asigurari sociale contractata este achitata in intregime.
In situatia in care, la data de 31.08.2021, contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.
Dupa data incetarii aplicabilitatii contractului de asigurare sociala, nu se mai poate incheia act aditional la acesta.
In situatia in care dupa data incetarii aplicabilitatii contractului de asigurare sociala, persoana interesata doreste sa se asigure in conditiile OUG nr. 163/2020 pentru o noua perioada, poate incheia un nou contract de asigurare sociala, cu conditia ca perioadele de asigurare cumulate din cele doua contracte de asigurare sociala sa nu depaseasca 6 ani.
Sursa: CNPP
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<