Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: proiect de hotarare mmps, salariu minim brut, majorare salariu mediu brut pe tara

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Conform notei de fundamentare, prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fiecmajorat la 2.300 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2021, ceea ce reprezinta o crestere de 3 % fata de luna decembrie 2020.

In anul 2020 tariful orar este de 13,327 lei/ora pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar in anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/ora pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.

La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considereare rata inflatiei de 2,2 % si 0,8 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020.

La stabilirea acestui scenariu au fost avute in vedere urmatoarele considerente:

- Pentru anul viitor, desi prognoza CNSP prezinta o crestere economica de 4,5 %, activitatea economica va depinde in mare masura de evolutia crizei sanitare atat in Romania, cat si in principalele tari partenere - Germania, Franta, Italia, tari care au impus restrictii noi ca urmare a unei cresteri abrupte a numarului de imbolnaviri;

- Confom datelor INSSE pandemia are un impact asimetric, afectand in principal salariatii cu venituri mici;

- Numarul important de angajati care au in prezent salariul minim de circa 1,4 milioane salariati, preponderent in mediul concurential.

- Scaderea produsului intern brut fata de valoarea prognozata la inceputul anului 2020: 1141,1 mld. lei –inceput an, 1.050,0 mld. lei sfarsit de an scadere – 8,3 %.

- Evolutia castigului salarial mediu brut lunar in lei: inceput an 2020, 5.429 lei, prognozat sfarsit de an 5.160 , scadere - 5,2 %.
incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri ÅŸi alte adaosuri, se mentine la suma de 2.350 lei lunar.

In anul 2020 tariful orar corespunzator acestui salariu este de 14,044 lei/ora pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar in anul 2021 tariful orar este de 13,878 lei/ora pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.

Descrierea situatiei actuale

In conformitate cu articolul 164 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin Hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata s-au avut in vedere:

- art. 3 din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificata de Romania in 1975;

- reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala;

- factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea muncii, evolutia indicelui preturilor de consum ÅŸi interesul care exista pentru a realiza ÅŸi a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca;

- situatia creata de evolutia pandemiei cu coronavirusul Covid-19.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 2.230 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, in medie pe luna in anul 2020, reprezentand 13,327 lei/ora, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 935/2019 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.  
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016