Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 20 Nov. 2023
Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificari
Tags: salariu minim brut, majorare salariu minim 2023, implicatii fiscale

ANAF explica, printr-un comunicat de presa, care sunt implicatiile fiscale n urma majorarii slariului minim brut pe tara la suma de 3.300 lei prin HG 900/2023.

Majorare salariu minim brut pe tara 2023


Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vizeaza toate domeniile de activitate, fiind reglementata distinct pentru sectoarele constructii, agricol si industria alimentara fata de celelalte domenii de activitate, atat in privinta cuantumului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cat si in privinta datei de la care se aplica majorarea, astfel: 

Reglementarea generala este facuta prin H.G. nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (M.O. nr.877/28.09.2023) , potrivit careia, incepand cu 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, s-a majorat la 3.300 lei lunar, fara indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru, fata de 3.000 lei cat era in vigoare in perioada 1 ianuarie 2023 - 30 septembrie 2023. 

Reglementarea speciala, vizand domeniile constructii, agricol si industria alimentara este data prin OUG nr. 93/ 31.10.2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru sectoarele constructii, agricol si industria alimentara, publicata in M.O. nr. 993/01.11.2023. 

Astfel, incepand cu 1 noiembrie 2023, se majoreaza cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru un program normal de lucru, pentru sectorul constructii, majorarea este la 4.582 lei - de la 4.000 lei cat a fost reglementat initial prin OUG nr. 168/2022 . 

Pentru sectorul agricol si industria alimentara, majorarea pentru un program normal de lucru, este la nivelul a 3. 436 lei - fata de 3.000 lei, cat a fost reglementat initial prin Legea 135/2022. 

Pentru toate domeniile de activitate, sumele reprezentand cuantumul minim al salariilor brute reglementate, nu includ indemnizatii, sporuri si alte adaosuri de natura salariala, ceea ce inseamna ca acestea din urma, se adauga la salariile de baza minim garantate, conform contractelor de munca si respectiv conform legii. 

Indiferent de domeniul in care isi desfasoara salariatul activitatea , acordarea deducerii personale de baza si a deducerii personale suplimentare, sau avantajele salariale, se raporteaza la acelasi nivel al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv cel aprobat prin hotarare a Guvernului. 

In cazul CAS si CASS datorate de persoanele fizice care se regasesc la art.146, alin.(5^7) , lit.e) din Codul Fiscal si realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara, indiferent de domeniul de activitate, se aplica dispozitiile OMF nr.1855/2022, iar nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata , in scopul aplicarii procedurii, este cel prevazut prin hotarare a Guvernului (3.300 lei -200 lei), pentru veniturile aferente perioadei 1 octombrie 2023 - 31 decembrie 2023. 



Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016