keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Leasing operational si financiar extern. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, leasing operational, impozit pe venit, nerezidenti

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care sunt diferentele fiscale intre un leasing operational si un leasing financiar extern incheiat intre o firma din Romania si o societate straina dintr-un alt stat membru UE.


Mentionam astfel ca, din punct de vedere TVA atat operatiunea de leasing operational, cat si operatiunea de leasing financiar (mai putin rata reziduala) reprezinta o prestare de servicii in sensul art. 129 din Codul fiscal.

In acest sens, locul prestarii din perspectiva TVA se stabileste potrivit regulilor generale de la art. 133 alin (2) din Codul fiscal. In ambele situatii compania din Romania beneficiara a leasingului se considera ca realizeaza o achizitie de servicii intracomunitare pentru care este persoana obligata la plata TVA (prin taxare inversa) si pe care le raporteaza in declaratia 390 (baza de calcul este cv facturii). Diferenta apare la final, cand, in cazul contractului de leasing financiar, are loc transferarea dreptului de proprietate, iar nontransferul utilajului devine transfer si respectiv se declara ca si achizitie intracomunitara.

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, plata ratei de leasing in cazul unu contract de leasing operational reprezinta o plata de redeventa. In acest caz operatiunea face obiectul impozitarii la sursa conform prevederilor art. 115 din Codul fiscal.

In cazul contractului de leasing financiar, acesta fiind asimilat unei operatiuni de finantare, din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, fac obiectul impozitarii la sursa platile de dobanda aferente contractului de leasing financiar.

Cota de impozit potrivit legislatiei nationale este 16% in ambele cazuri.

In ambele cazuri, daca prestatorul furnizeaza un certificat de rezidenta fiscala din MB, se pot aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impunere. In cazul MB acestea prevad ca pentru redevente se va retine la sursa o cota de impozit de 15% iar pentru dobanzi o cota de impozit de 10%.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016