
O societatea comerciala care vinde produse catre mai multe companii vrea sa stimuleze vanzarea produselor proprii prin acordarea de tichete cadou electronic angajatilor societatilor partenere. Cum se poate justifica acordarea acestor tichete cadou catre persoanele fizice angajate ale societatii colaboratoare? Ce documente trebuie intocmite pentru a putea acorda aceste stimulente (contract cu persoana fizica, conventie civila, etc)?
Si societatea partenera trebuie sa fie anuntata/implicata in aceasta colaborare cu persoana fizica? Care este tratamentul fiscal al acestor tichete cadou? Se impoziteaza la sursa cu 10% sau se considera venituri asimilate salariilor? Persoana fizica depune Declaratia Unica la finalul anului in cazul in care atinge limita celor 12 salarii? Sau mai sunt si alte implicatii?
Raspunsul specialistului
In conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (2) al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
In baza acestei prevederi legale apreciez ca tichetele cadou acordate salariatilor societatii partenere sunt avantaje intrucat sunt primite de la un tert (compania care acorda tichetele cadou) ca urmare a prevederilor contractului individual de munca incheiat de fiecare salariat cu societatea partener.
Societatea va declara valoarea tichetelor cadou in formularul 112 tip asigurat 11- persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti, ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor.
Societatea va retine atat impozit pe venit cat si contributiile sociale aferente veniturilor salariale. De aceea, mai convenabil este sa se acorde bani decat tichete cadou intrucat tratamentul fiscal este acelasi.
Incadrarea in venituri salariale reprezinta varianta prudenta din punctul meu de vedere.
In practica, se foloseste si o varianta pe care o consider riscanta si nu o recomand. In aceasta varianta tichetele cadou sunt incadrate in categoria veniturilor din alte surse iar platitorul venitului are obligatia sa retina doar impozitul pe venit. Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre compania care acorda tichetele cadou prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Impozitul pe venit se declara de platitor in:
- formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare;
- formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Avantaje acordate salariatilor societatii partenere. Tratament fiscal":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi