Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societatea comerciala care vinde produse catre mai multe companii vrea sa stimuleze vanzarea produselor proprii prin acordarea de tichete cadou electronic angajatilor societatilor partenere. Cum se poate justifica acordarea acestor tichete cadou catre persoanele fizice angajate ale societatii colaboratoare? Ce documente trebuie intocmite pentru a putea acorda aceste stimulente (contract cu persoana fizica, conventie civila, etc)?
Raspunsul specialistului
In conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (2) al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
Societatea va declara valoarea tichetelor cadou in formularul 112 tip asigurat 11- persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti, ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
SAF-T Ghid de raportare corecta
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In practica, se foloseste si o varianta pe care o consider riscanta si nu o recomand. In aceasta varianta tichetele cadou sunt incadrate in categoria veniturilor din alte surse iar platitorul venitului are obligatia sa retina doar impozitul pe venit. Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre compania care acorda tichetele cadou prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ghid ANAF dedicat contribuabililor care realizeaza venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporalaO noua sesiune de asistenta ANAF pe tema Declaratiei Unice: Ce se intampla daca formularul a fost depus inainte de ultimele modificari?Obtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?Termen maxim in care se pot rectifica datele transmise prin DECLARATIA UNICAPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiUltimele articole
DECLARATIA UNICA in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune DECLARATIA UNICA rectificativaCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiArticole similare
Informare ANAF privind facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor si completarea D112Precizare MFP in privinta Veniturilor neimpozabileReminder ANAF! Declaratia unica se depune pana la 25 mai 2022, inclusivObligatii fiscale de plata si declarative privind indemnizatia de neconcurentaVenituri neimpozabileUltimele articole
Cheltuieli sociale vs AVANTAJE IN BANI si natura. Cum se delimiteazaNou model-cadru pentru CIM, conform Legii 283/2022. Ce informatii va contine documentul?Codul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVATOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiArticole similare
Biletele de valoare NU vor mai fi valabile incepand cu 1 februarie 2022 daca sunt emise pe suport hartieNOU! Tichetele cadou care depasesc suma de 150 lei vor fi impozitate. Care sunt exceptiileCheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalOrdinul 906/2023. Procedura privind anularea anumitor obligatii fiscale rezultate din reincadrarea tichetelor cadouGhid pentru firme: Regimul fiscal al tichetelor cadouUltimele articole
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Cadouri de Craciun. Suma de 300 lei se acorda angajatilor pentru fiecare copil sau doar o singura data?Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"