Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Utilizare tichete cadou primite de la furnizori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: tichete cadou, factura cesionata, utilizare tichet cadou, impozitare tichet

In studiul de caz propus astazi, vom analiza situatia unui service auto inregistrat ca platitor de TVA care primeste de la un furnizor tichete cadou (discount) atunci cand target-ul stabilit in contractul incheiat cu partenerul este depasit. Bonurile primite sunt evidentiate intr-un proces verbal de predare primire, pe care il primeste de la partener. Bonurile nu sunt evidentiate pe o factura. Cum pot fi folosite aceste tichete fara sa fie impozitate?

 
Asadar, sa vedem ce spune specialistul nostru:

Acordarea tichetelor este reglementata de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Societatile comerciale pot acorda tichete cadou:
  • salariatilor ca parte a politicii sociale;
  • clientilor in scopuri de reclama si publicitate;
  • partenerilor cu anumite ocazii in cadrul unor actiuni de protocol.
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile reprezentand cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora intra in categoria cheltuielilor sociale fiind deductibile in limita de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
 
Tichetele acordate in baza contractului de munca drept cadouri, atat salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase sau drept cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, sunt neimpozabile la nivelul angajatilor, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
 
Tichetele acordate in alte cazuri care nu se incadreaza in aceste limite, precum si cele acordate cu alte ocazii decat cele mentionate constituie avantaje in natura si vor fi supuse impozitului pe venit, conform art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
 
Angajatii nu datoreaza contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate pentru tichetele cadou oferite lor de catre angajator in baza contractului de munca, dar nici pentru cele oferite pentru copiii minori ai acestora, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei, conform art. 142 lit. b) si art. 157 alin. (2) din Codul fiscal).
 
Angajatul nu datoreaza contributii sociale pentru tichetele cadou acordate de catre angajator potrivit legii, in alte situatii si limite decat cele mentionate mai sus, conform art. 142 lit. r) din Codul fiscal.
 
Angajatorul nu datoreaza contributia angajatorie de munca, conform art. 2202 si 2204 din Codul fiscal.
 
In cazul in care tichetele cadou utilizate in cadrul unei campanii de marketing sau in scopul stimularii vanzarilor, cheltuielile aferente achizitionarii tichetelor cadou acordate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, la nivelul societatii care le acorda, in calitate de cheltuieli efectuate in scopul activitatii economice, respectiv cheltuieli de marketing si publicitate, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal cu Normele metodologice de aplicare.
 
In cazul in care tichetele cadou utilizate in cadrul actiunilor de protocol, sumele corespunzatoare achizitionarii acestora se incadreaza la cheltuieli de protocol, deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unui procent de 2% aplicat asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol, conform art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Utilizare tichete cadou primite de la furnizori":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016