Tags: tichete cadou, factura cesionata, utilizare tichet cadou, impozitare tichet
In studiul de caz propus astazi, vom analiza situatia unui service auto inregistrat ca platitor de TVA care primeste de la un furnizor tichete cadou (discount) atunci cand target-ul stabilit in contractul incheiat cu partenerul este depasit. Bonurile primite sunt evidentiate intr-un proces verbal de predare primire, pe care il primeste de la partener. Bonurile nu sunt evidentiate pe o factura. Cum pot fi folosite aceste tichete fara sa fie impozitate?
Asadar, sa vedem ce spune specialistul nostru:
Acordarea tichetelor este reglementata de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Societatile comerciale pot acorda tichete cadou:
-
salariatilor ca parte a politicii sociale;
-
clientilor in scopuri de reclama si publicitate;
-
partenerilor cu anumite ocazii in cadrul unor actiuni de protocol.
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile reprezentand cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora intra in categoria cheltuielilor sociale fiind deductibile in limita de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Tichetele acordate in baza contractului de munca drept cadouri, atat salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase sau drept cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, sunt neimpozabile la nivelul angajatilor, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Tichetele acordate in alte cazuri care nu se incadreaza in aceste limite, precum si cele acordate cu alte ocazii decat cele mentionate constituie avantaje in natura si vor fi supuse impozitului pe venit, conform art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
Angajatii nu datoreaza contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate pentru tichetele cadou oferite lor de catre angajator in baza contractului de munca, dar nici pentru cele oferite pentru copiii minori ai acestora, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei, conform art. 142 lit. b) si art. 157 alin. (2) din Codul fiscal).
Angajatul nu datoreaza contributii sociale pentru tichetele cadou acordate de catre angajator potrivit legii, in alte situatii si limite decat cele mentionate mai sus, conform art. 142 lit. r) din Codul fiscal.
Angajatorul nu datoreaza contributia angajatorie de munca, conform art. 2202 si 2204 din Codul fiscal.
In cazul in care tichetele cadou utilizate in cadrul unei campanii de marketing sau in scopul stimularii vanzarilor, cheltuielile aferente achizitionarii tichetelor cadou acordate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, la nivelul societatii care le acorda, in calitate de cheltuieli efectuate in scopul activitatii economice, respectiv cheltuieli de marketing si publicitate, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal cu Normele metodologice de aplicare.
In cazul in care tichetele cadou utilizate in cadrul actiunilor de protocol, sumele corespunzatoare achizitionarii acestora se incadreaza la cheltuieli de protocol, deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unui procent de 2% aplicat asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol, conform art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 baza, TVA 285, total factura 1.785. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<