Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune avans leasing: Obligatia ajustarii negative a sumei TVA deduse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: ajustare negativa de tva, factura cesionata, leasing

O companie a platit avans leasing si TVA aferent, acest avans a fost cesionat catre o alta societate de leasing - Impuls leasing. Impuls Leasing a emis factura de avans cu TVA aferent de 19 % catre societatea care a platit leasingul. In situatia aceasta, compania a dedus TVA de 2 ori pentru acelasi avans. Ce se intampala cu TVA-ul aferent facturii cesionate?

Cesiunea contractului de leasing catre societatea C (noul locator) poate fi efectuata de catre B (locatar) numai cu acordul societatii de leasing cu care s-a incheiat initial contractul de leasiing, de exemplu, cu societatea A. In acest caz, societatea de leasing A care a incasat avansul trebuie sa storneze factura de avans emisa pe numele lui B deoarece contractul de leasing incheiat cu locatarul B nu mai are obiect, fiind de acord cu cesiunea contractului catre C. La primirea facturii de stornare, societatea B trebuie sa anuleze dreptul de deducere exercitat initial in baza facturii primite de la A, urmand sa exercite dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente avansului facturat de catre noul locator, societatea C. Practic, in situatia prezentata a avut loc ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta avansului conform prevederilor art. 287 lit. b) din Codul fiscal 

"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:....

b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj; "
 
In acest caz, locatorul A trebuie sa respecte prevederile pct. 32 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 287, procedand la emiterea unei facturi cu semnul minus:  

"In situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare. "
 
La ajustarea bazei de impozitare a TVA,
locatorul A trebuie sa respecte prevederile art.  282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (9)  din Codul fiscal "(9) In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente." Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 25 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol "(2) In aplicarea art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifica cota de TVA si/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota si regimul de impozitare ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea de baza. ....... ".
 
La primirea facturii, locatarul B trebuie sa ajusteze, negativ, dreptul de deducere exercitat initial, prin inregistrarea facturii cu semnul minus in evidenta fiscala si raportarea valorii acesteia, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394. Obligatia ajustarii dreptului de deducere este reglementata la pct. 32 alin.  (4) din normele de aplicare ale art. 287 din Codul fiscal "Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare. "
 
Daca locatorul A nu emite factura de stornare, locatarul B trebuie sa emita autofactura conform obligatiei reglementate prin art. art. 319 alin. (3) din Codul fiscal 

" (3) In cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile,cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e)." 

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 92 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol  

"92. (1) In sensul art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, autofactura trebuie emisa numai daca au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal si furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2) din Codul fiscal, in termenul stabilit de lege. ........ In situatia in care ulterior emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, se primeste factura emisa de furnizor/prestator pentru aceeasi ajustare si avand aceeasi valoare, se face o referire la autofactura emisa, fara ca aceasta sa mai genereze efecte privind ajustarea taxei deductibile. "
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune avans leasing: Obligatia ajustarii negative a sumei TVA deduse":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016