Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tichetele cadou se procura de catre angajatori de la unitati emitente si se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale, in conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor pct. 70 lit. i) dat in aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent daca acestea sunt acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal (cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita sumei de 150 lei) sunt avantaje primite de persoana fizica.
De asemenea, potrivit art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: "sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, denumirea veniturilor ori de forma sub care se acorda.”
La stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau in calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse in venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impoziteaza cu cota de 16%.
Tichetele cadou nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. o) din Codul Fiscal.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori (in bani si in bunuri) copiilor minori ai angajatilor cu ocaziile de mai sus se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat. Aceste cadouri in bani si in bunuri nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. b) din Codul Fiscal.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cadourile in bani si in natura acordate cu ocaziile de mai sus care depasesc 150 lei precum si cadourile oferite cu alte ocazii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.
Important! Pentru angajator, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli cu cadourile in bani si in natura sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, ca si cheltuieli sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, cu cota de 16%, potrivit art. 78 din Codul Fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratia 120. Descarcati ultima versiune!Studiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilorRegim fiscal pentru TICHETE CADOU, tichete de masa, tichete de cresa si vouchere de vacanta acordate salariatilor(P) 100% performanta cu 0% efort investitWebinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Ultimele articole
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Cadouri de Craciun. Suma de 300 lei se acorda angajatilor pentru fiecare copil sau doar o singura data?Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaArticole similare
Tichetele de masa si tichete cadou acordate angajatilor. Situatii in care sumele trebuie impozitateTichetele de masa ar putea fi impozitate cu 10% daca noul pachet de masuri fiscale va fi promulgat de PresedinteStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?NOU! Tichetele cadou care depasesc suma de 150 lei vor fi impozitate. Care sunt exceptiileTotul despre cheltuielile DEDUCTIBILE si nedeductibile ale afacerii dvs.Articole similare
Livrare intracomunitara pentru cumparator din stat tert. Tratament fiscal TVAOrdonanta care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptata de GuvernAchizitie si vanzare de bunuri cu transport din stat tert in comunitateTaxare inversa electronica. Ce tratament se aplica si care e procedura?Un nou proiect propus de MFP aduce modificari in ce priveste implementarea sistemului TVA la incasare.Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"