Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Castigul salarial mediu, in crestere in luna septembrie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 07 Nov. 2018
Tags: castigul mediu net, ins, cresteri salariale

Romanii au castigat, in medie, mai mult in luna septembrie a acestui an, comparativ cu luna august. Astfel, datele publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica arata ca salariul mediu nominal net a fost de 2.688 lei in luna septembrie, in crestere cu 0,7 procente (+19 lei) fata de august, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si in cazul castigului mediu brut, care a ajuns la 4.482 lei.

Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (6.465 lei), in timp ce hotelurile si restaurantele au inregistrat cele mai scazute valori ale castigului mediu nominal net (1.567 lei).
Diferenta dintre castigul nominal net inregistrat in luna septembrie a anului curent si cel din perioada similara a anului trecut este de +13,1%.
 
De asemenea, indicele castigului salarial real fata de perioada similara a lui 2017 a fost de 107,7%, in timp ce, prin comparatie cu luna precedenta, indicele castigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna septembrie 2018.
 
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 192,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2018.

“In luna septembrie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic2, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna august 2018, ca urmare a  acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu  net s‐au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai  mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele  activitati economice”, potrivit unui comunicat remis de INS.

In septembrie comparativ cu luna august 2018, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s‐au inregistrat in:
    • extractia petrolului brut si a gazelor naturale – cu 21%;
    • fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului,  alte  activitati  extractive,  fabricarea  calculatoarelor  si  a  produselor  electronice  si  optice, alte activitati industriale n.c.a., activitati de editare, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare  si fonduri de pensii – intre 5,0% si 10,0%;
    • fabricarea  produselor  textile,  fabricarea  produselor  din  cauciuc  si  mase  plastice,  cercetare‐dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie,  harnasamentelor  si  incaltamintei;  prepararea  si  vopsirea  blanurilor),  activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrÇŽri audio si activitati de editare muzicalÇŽ (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de spectacole, culturale si recreative - intre  2,5% si 4,5%.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Castigul salarial mediu, in crestere in luna septembrie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016