Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Isarescu, despre cresterile salariale: Oferta de pe piata muncii nu este corelata cu cererea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 09 Nov. 2018
Tags: cresteri salariale, bnr, piata muncii

Vorbind despre cauzele cresterii salariului minim pe economie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca aceasta majorare este o consecinta a faptului ca oferta de pe piata muncii nu este corelata cu cererea.

"Ca urmare a migratiei, avem o dilema: chiar daca nu s-ar majora salariul minim sau nu ar interveni Guvernul in acest sens, exista tensiuni pe piata muncii, pe cele doua paliere. Unu: ca exista o lipsa generala pe piata muncii, din cauza migratiei si a diferentei de salarii dintre noi si tarile unde migreaza forta de munca. si doi: datorita necorelarii. Oferta de pe piata muncii nu este corelata cu cererea. Doua probleme structurale, aici sunt probleme serioase. Este posibil sa avem abateri de la corelatia la care tinem, intre productivitate si salarii, determinate chiar de presiunile din piata muncii, deci nu doar din faptul ca se majoreaza salariul minim", a afirmat Isarescu, intr-o conferinta de presa in care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei, citeaza agerpres.ro.

Guvernatorul BNR este de parere ca un angajator nu se confrunta doar cu problema salariilor, ci si cu aceea a fortei de munca. In acest sens a dat de exemplu cazul unui patron caruia un fost angajat ii cerea o marire a salariului cu 50% pentru a reveni in tara.

"Orice angajator are probleme cu salariul, dar are probleme si cu forta de munca. Vrea sa-si aduca un fost lucrator bun, care in prezent este in Spania si care a lucrat in firma respectiva. ii spune: «Mai, George, ia vino tu inapoi la mine» .«Sub 600 de euro nu-mi convine». «Stai, ma, putin, ca la noi e 400». «Nu vin». Si cam asta este discutia reala. Pai de la 400 la 600 e chiar mai mult decat propune Guvernul majorarea salariului minim. Si nu vrea sa vina inapoi. Si atunci cam cum este? La fel este si cu doctorii, si cu profesorii", a subliniat guvernatorul Isarescu.

Asadar, acesta a punctat ca nu Guvernul este cel care impinge salariile in sus, ci piata: “Este lipsa de forta de munca si necorelare aici, problema aceasta structurala nici nu stiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv. Dar stiu ca este o problema. Mai mult nu pot sa va spun, ca nici nu stiu cum e mai bine”.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Isarescu, despre cresterile salariale: Oferta de pe piata muncii nu este corelata cu cererea":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016