Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In urma aprobarii Scrisorii de intentie inaintate de Romania catre Comunitatea Euroapeana si ca urmare a aprobarii acesteia prin Decizia 2012/181/UE apar urmatoarele modificari privind Codul fiscal:
Reglementari privind taxa pe valoarea adaugata
a) Deducerea TVA pentru achizitia de vehicule rutiere si cheltuielile aferente acestora in cadrul art. 145 alin. (1), Codul fiscal are prevazute limitari speciale ale dreptului de deducere a TVA la 50% pentru achizitiile de combustibil, iar prin O.U.G. nr. 24/2012 se limiteaza si dreptul de deducere a taxei aferente achizitiei, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere, precum si a taxei aferente cheltuielilor legate de autovehiculele aflate in proprietate sau folosinta, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
Aceste prevederi se aplica de la data de 1 iulie 2012, daca livrarea sau prestarea bunurilor intervine dupa aceasta data.
b) Aplicarea unui nou plafon de scutire de TVA pentru intreprinderi
Daca pana acum plafonul cifrei de afaceri prevazut de Codul fiscal la art. 152 pentru scutirea de taxa era, pentru intreprinderile mici, de 35.000 euro echivalent in lei la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii, respectiv 119.000 lei, prin O.U.G. nr. 24/2012 acesta se mareste la 65.000 euro, respectiv 220.000 lei. Pentru persoanele impozabile inregistrate in scop de TVA, care in cursul anului precedent nu a depasit plafonul de scutire, poate solicita scoaterea din evidenta, iar solicitarea se poate depune la organele fiscale competente inainte de data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate.
c) Anularea de catre organul fiscal a inregistrarii unei persoane impozabile in scop de TVA, daca aceasta nu depune niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive sau doua trimestre consecutive incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012, conform art. 153 alin. (9).
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Modificarile aduse pentru sistemul financiar-bancar
Prin introducerea la art. 22 alin. (1) lit. m), prin care se specifica anumite conditii cumulative care trebuie indeplinite pentru provizioanele sau ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora, in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului, daca:
- acestea sunt cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012 inclusiv;
- acestea sunt transferate de la o persoana sau datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului cesionar;
- acestea au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului cesionar.
Simplificarea declararii si platii impozitului pe castigul din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor
La art. 66 alin. (5) si (6) este stabilit modul de calcul pentru castigul net anual sau pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, care se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. Castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat, depusa conform prevederilor art. 83. Castigul net anual impozabil este determinat de catre organul fiscal competent.
In cazul tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, efectuate in cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit, dupa caz, are urmatoarele obligatii:
- calcularea castigului sau pierderii la fiecare tranzactie, efectuata pentru contribuabil;
- calcularea totalului castigurilor sau pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pentru fiecare
contribuabil;
- transmiterea in forma scrisa, catre fiecare contribuabil, a informatiilor privind totalul castigurilor sau pierderilor, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat;
- depunerea catre organul fiscal competent a declaratiei informative privind totalul castigurilor sau pierderilor, pentru fiecare contribuabil, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care a trecut.
Reglementarile fiscale de plata a impozitului pe dividendele primite din statele membre UE
Impozitarea dividendelor primite de o persoana juridica romana, de la o filiala situata intr-un stat membru UE, prin O.U.G. nr. 24/2012 s-a stabilit ca acestea nu sunt impozabile daca participarea persoanei juridice este de minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele.
Aceleasi conditii sunt stabilite si pentru dividendele primite de sediile permanente din Romania ale unor persoane juridice straine din alte state membre, care sunt distribuite de filialele acestora, daca persoana juridica straina detine minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele.
Masurile de administrare fiscala privind stingerea obligatiilor fiscale si esalonarea acestora la plata, conform art. 151 privind regimul special al obligatiilor fiscale de a caror plata depinde mentinerea autorizatiei, acordului ori a altui act administrativ similar
Pentru contribuabilii care au solicitat esalonarea la plata si care trebuie sa achite obligatiile fiscale intr-un anumit termen pentru a se mentine autorizatia, acordul ori alt act administrativ similar, autoritatea competenta nu revoca sau suspenda actul pe motiv de neplata a obligatiilor fiscale la termenul prevazut in legislatia specifica, iar garantiile constituite nu se executa pana la solutionarea cererii de acordare a esalonarii la plata.
In situatia in care cererea de acordare a esalonarii la plata a fost respinsa, contribuabilii trebuie sa achite obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea autorizatiei, acordului ori a altui act administrativ similar in scopul mentinerii actului, in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de respingere. In acest caz, o noua cerere de acordare a esalonarii la plata se poate depune dupa implinirea unui termen de 12 luni de la data comunicarii deciziei de respingere.
Pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata, autoritatea competenta nu revoca sau suspenda autorizatia, acordul sau alt act administrativ similar pe motiv de neplata a obligatiilor fiscale la termenul prevazut in legislatia specifica, iar garantiile constituite nu se executa.
Consultant fiscal Adrian Condurache
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"