Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In majoritatea tarilor, pensiile sunt supuse taxarii ca orice venit, insa cel mai adesea nu 100%, ci cu praguri neimpozabile, deductibilitati si alte facilitati fiscale. In cele mai multe dintre ...
In majoritatea tarilor, pensiile sunt supuse taxarii ca orice venit, insa cel mai adesea nu 100%, ci cu praguri neimpozabile, deductibilitati si alte facilitati fiscale.
In cele mai multe dintre tarile dezvoltate si in unele state emergente, pensia de stat, rezultata din participarea la sistemul public de asigurari sociale, nu este singurul venit al persoanelor retrase din activitate. Asta pentru ca functioneaza o gama larga de modalitati alternative de economisire pentru pensie, atat private, cat si publice.
In plus, persoanele in varsta sunt incurajate sa-si amane pensionarea si sa ramana pe piata muncii, contribuind la bugetele de asigurari sociale si dupa implinirea varstei-standard de pensionare, prin majorari ale beneficiilor cuvenite.
„Avem venitul minim garantat, avem pensia minima garantata, care eu nu spun ca trebuie anulata, dar trebuie impozitata. Orice venit trebuie impozitat”, declara recent, la TVR, presedintele Traian Basescu, reluand, practic, o idee mai veche a ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Iar consilierul personal pe probleme economice al prim-ministrului Emil Boc, Andreea Vass Paul, publica, pe 9 iulie, pe blogul personal, o analiza intitulata „Cum sunt impozitate pensiile in sistemele publice din tarile membre ale UE?”.
Informatiile cuprinse in analiza mentionata sunt corecte, dar incomplete. Este adevarat, de exemplu, ca „aproximativ jumatate din statele europene includ pensiile in categoria veniturilor si le impoziteaza ca atare”, cu cotele de impozit pe venit - unice sau progresive - reglementate in tarile respective. Insa trebuie precizat ca, in cele mai multe cazuri, nu se impoziteaza 100% din cuantumul brut al pensiilor de stat, pensionarii beneficiind fie de praguri neimpozabile, fie de diverse deductibilitati, fie de alte facilitati.
In alte parti exista mai multe pensii, nu doar una
Exista tari care nu acorda niciun fel de facilitate fiscala pentru veniturile din pensii, taxandu-le la fel ca pe cele rezultate din activitati profesionale. Acest lucru este valabil, de exemplu, in Suedia.
In contrapartida insa, pensionarii suedezi nu platesc niciun fel de contributii de asigurari sociale, nici macar pentru serviciile medicale publice. Insa sistemul suedez este unul complex, iar persoanele active pot beneficia, la sfarsitul carierei, de pana la patru tipuri de beneficii de pensionare.
Astfel, pe langa pensia publica de baza, exista un beneficiu suplimentar, acordat in functie de veniturile fiecarui pensionar. Exista, de asemenea, un sistem de pensii private obligatorii, asemanator pilonului II din Europa Centrala si de Est. In fine, pensiile facultative, cele mai multe dintre ele ocupationale, oferite ca beneficiu de catre angajatori, sunt extrem de bine dezvoltate.
Un sistem similar functioneaza in Danemarca - alt stat care taxeaza 100% din cuantumul brut al pensiilor de stat, fara niciun fel de exceptii sau facilitati. Potrivit datelor OECD, peste 90% din totalul salariatilor angajati cu norma intreaga din Danemarca participa la fondurile de pensii private ocupationale infiintate de angajatorii lor. Demn de remarcat este ca pensiile publice din principalele state ale emisferei sudice - Australia si Noua Zeelanda - sunt finantate exclusiv din taxe fiscale generale, neexistand contributii de asigurari sociale, ceea ce incurajeaza atat ocuparea fortei de munca, cat si capacitatea de economisire a salariatilor.
Sursa Saptamana Financiara 18/07/2010
Manual de politici contabile - Stick USB Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Atentie la declaratile fiscale scadente la 25 decembrie. Se depun pana pe 20!Deductibilitate cheltuieli cu combustibilul la o asociatie non profitD101: Incepand cu 2023 exista 2 declaratii anuale de impozit pe profitAjutorul social poate fi primit in continuare, pentru 6 luni, chiar daca beneficiarii se angajeaza cu CIM pentru un anComunicat de presa ANAF: Nr.1090674 din 21 iulie 2010Ultimele articole
Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorNoua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Articole similare
Boc: Scadem TVA daca vom gasi alternativa acceptata de Parlament, IMPOZITAREA PENSIILOR nu ajungeCat ar pierde statul din reducerea TVA la alimente si neIMPOZITAREA PENSIILORLegea impozitarii pensiilor speciale, ADOPTATA in Senat, fara niciun vot impotrivaBasescu,despre TVA redusa si pensiile sub 2000 RON: Nu voi avea o atitudine care sa pacaleascaDeclaratia Premierului: Nu am luat in calcul IMPOZITAREA PENSIILOR in legea bugetului pe 2012Ultimele articole
Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024IMPOZITAREA PENSIILOR: Din 1 ianuarie 2024 se aplica modificarile introduse prin Legea 282/2023Cu cat se majoreaza pensiile in toamna? Florin Citu a facut o noua propunereAtentie! TVA-ul ar putea reveni la 19 la sutaSenat: Reducerea TVA la alimente ramane valabilaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"