Tags: declaratia unica, bonificatii pentru contribuabili
Ministerul Finantelor Publice a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca termenul limita de depunere a Declaratiei unice a fost prelungit pana la data de 30 iunie 2020, iar contribuabilii care platesc impozitele sau contributiile la termen primesc bonificatii de pana la 10%.
Asa cum se arata in comunicat, un milion de romani care obtin venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, agricultura, chirii, castiguri de capital si alte forme de venituri vor primi bonificatii de pana la 10% daca vor achita impozitele sau contributiile pana la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declaratiei unice.
NOU TERMEN DE DEPUNERE PENTRU DECLARATIA UNICA
Bonificatiile se acorda numai prin completarea si depunerea, pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv, noul termen stabilit de Guvern, a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate - formular actualizat in acord cu noile prevederi, initiala sau rectificativa, in format simplificat, dupa caz.
Termenul initial de depunere era, ca in fiecare an, data de 25 mai. Anul trecut au depus declaratii unice aproape un million de romani.
Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finantelor Publice de a acorda bonificatii de pana la 10% tuturor persoanelor care vor plati pana la 30 iunie impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor/castigurilor obtinute in 2019 din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultura, silvicultura si piscicultura sau din alte categorii de venituri.
ATENTIE! Bonificatia va fi aplicata pentru impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate pentru veniturile realizate in anul 2019, pentru care exista obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Persoanele fizice vor primi o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
De asemenea, va fi aplicata o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la3 0 iunie 2020 inclusiv. Aceasta se acorda numai daca este indeplinita conditia de acordare a bonificatiei pentru plata in termenul anuntat.
Sursa: MFP

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<