Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

An fiscal modificat. Bonificatie trimestrul II 2020 pentru societatile platitoare de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: bonificatii pentru contribuabili, an fiscal modificat, bonificatie trimestrul ii

Va rugam sa ne spuneti daca o societate (nu este mare contribuabil), platitoare trimestriala de impozit pe profit, cu exercitiu financiar 01.05.N - 30.04.N 1, poate beneficia de bonificatia calculata asupra impozitului pe profit datorat, conform OUG 33/2020, pentru termenele de declarare 25.07.2020 (cand are loc definitivarea impozitului pe profit prin D101), respectiv 25.08.2020 (declarare impozit aferent trim. 1). In ce cota s-ar aplica bonificatia pentru cele doua termene de declarare?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
 
Din informatiile prezentate retinem ca ati optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (conform prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1990, cu modificarile ulterioare) si implicit, pentru un an fiscal modificat, potrivit prevederilor art. 16, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
 
In speta prezentata de d-voastra, anul fiscal modificat se deruleaza intre 1 mai - 30 aprilie a anului urmator. Ca urmare, pentru anul fiscal 2019 termenul de depunere al declaratiei 101 privind impozitul pe profit si de regularizare a platii impozitului este 25 iulie 2020. Pentru trim. I al anului fiscal modificat, termenul de depunere al formularului 100 si de plata a impozitului este 25 august 2020.
 
Actul normativ care a instituit acordarea bonificatiei de 10% pentru platitorii de impozit pe profit este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 54/2020.
 
Aceasta prevede ca dispozitiile alin. (1) se aplica ”in mod corespunzator si pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”, respectiv si pentru aceia care au un an fiscal modificat fata de anul calendaristic.
 
Se mentioneaza la alin. (2) ca acestia beneficiaza de bonificatia reglementata ”daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020.”
 
Fata de aceasta dispozitie rezulta ca societatea ar fi putut aplica reducerea de 10% daca ar fi avut, de exemplu, anul fiscal 1.02.2019 – 31.01.2020, iar impozitul pe profit datorat pentru trim. I ar fi avut termen de declarare si plata 25 mai 2020.
 
Modificarea prevederilor OUG nr. 33/2020 aparute ulterior, instituie posibilitatea aplicarii bonificatiei si pentru plata anticipata a impozitului pentru trim. II si trim. III, pana la termenele scadente de 25 iulie si 25 octombrie.
 
De aceasta data nu a mai fost specificat ca ”termenul scadent” este cuprins intre ”25 iulie – 30 septembrie” sau ”25 octombrie – 31 decembrie”.
 
Fata de cadrul legal prezentat, consider ca, la aceasta data, nu va incadrati in prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, deoarece acestea fac trimitere expresa la platile pentru trim. II si trim. III ale anului 2020 (si nu la cele privind regularizarea impozitului anual) iar termenele scadente sunt limitativ specificate.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "An fiscal modificat. Bonificatie trimestrul II 2020 pentru societatile platitoare de impozit pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016