Tags: bonificatii pentru contribuabili, an fiscal modificat, bonificatie trimestrul ii
Va rugam sa ne spuneti daca o societate (nu este mare contribuabil), platitoare trimestriala de impozit pe profit, cu exercitiu financiar 01.05.N - 30.04.N 1, poate beneficia de bonificatia calculata asupra impozitului pe profit datorat, conform OUG 33/2020, pentru termenele de declarare 25.07.2020 (cand are loc definitivarea impozitului pe profit prin D101), respectiv 25.08.2020 (declarare impozit aferent trim. 1). In ce cota s-ar aplica bonificatia pentru cele doua termene de declarare?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Din informatiile prezentate retinem ca ati optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (conform prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1990, cu modificarile ulterioare) si implicit, pentru un an fiscal modificat, potrivit prevederilor art. 16, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
In speta prezentata de d-voastra, anul fiscal modificat se deruleaza intre 1 mai - 30 aprilie a anului urmator. Ca urmare, pentru anul fiscal 2019 termenul de depunere al declaratiei 101 privind impozitul pe profit si de regularizare a platii impozitului este 25 iulie 2020. Pentru trim. I al anului fiscal modificat, termenul de depunere al formularului 100 si de plata a impozitului este 25 august 2020.
Actul normativ care a instituit acordarea bonificatiei de 10% pentru platitorii de impozit pe profit este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 54/2020.
Aceasta prevede ca dispozitiile alin. (1) se aplica ”in mod corespunzator si pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”, respectiv si pentru aceia care au un an fiscal modificat fata de anul calendaristic.
Se mentioneaza la alin. (2) ca acestia beneficiaza de bonificatia reglementata ”daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020.”
Fata de aceasta dispozitie rezulta ca societatea ar fi putut aplica reducerea de 10% daca ar fi avut, de exemplu, anul fiscal 1.02.2019 – 31.01.2020, iar impozitul pe profit datorat pentru trim. I ar fi avut termen de declarare si plata 25 mai 2020.
Modificarea prevederilor OUG nr. 33/2020 aparute ulterior, instituie posibilitatea aplicarii bonificatiei si pentru plata anticipata a impozitului pentru trim. II si trim. III, pana la termenele scadente de 25 iulie si 25 octombrie.
De aceasta data nu a mai fost specificat ca ”termenul scadent” este cuprins intre ”25 iulie – 30 septembrie” sau ”25 octombrie – 31 decembrie”.
Fata de cadrul legal prezentat, consider ca, la aceasta data, nu va incadrati in prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, deoarece acestea fac trimitere expresa la platile pentru trim. II si trim. III ale anului 2020 (si nu la cele privind regularizarea impozitului anual) iar termenele scadente sunt limitativ specificate.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate are intetia de a implementa pe o platforma web e-CMR. Va rugam sa ne transmiteti daca acest document electronic completat si generat de catre platforma web este recunoscut de catre ANAF ca document justificativ , anexa la invoice. De asemenea va rugam sa ne transmiteti daca acest document (e-CMR) trebuie sa fie insotit din partea celor 3 parti (vanzator, cumparator si transporator) de o semnatura electronica in cazul in care acest document va circula doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am achizitionat un produs prin intermediul platformei e-Mag iar factura a fost emisa de furnizorul din Franta, insa cu cota de TVA de 20%. Cum trebuie sa procedam din punct de vedere al TVA-ului? Consideram a fi achizitie intracomunitara si sa declaram in D390, astfel luam in calcul baza din factura sau totalul de plata? Multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Daca un angajat prezinta un certificat de incadrare in grad handicap eliberat in mijlocul lunii, ex pe data de 20.09.2024, cu ce data va fi aplicata scutirea de impozit pe veniturile din salarii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In contextul actual de aplicare a sistemului obligatoriu de transmitere a facturilor respectiv RO E-FACTURA si a sistemului RO E-TRANSPORT, conform legislatiei in vigoare, am dori sa ne precizati care este documentul justificativ de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe perioada transportului marfurilor sau daca mai are vreun rol si in ce baza legala.
De asemenea, care este documentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem o societate care ne ocupam cu vanzare de aparate auditive.
Aparatele pentru a functiona au nevoie de baterii si accesorii wireless (incarcatoare)!
Bateriile si accesoriile wirelles le achizitionam din Danemarca.
Intrebare:
Accesoriile wireless se incadreaza in clasa deseurilor electrice si electronice?
Societatea trebui sa se inregistreze in Registrul ANPM/AFM?
Ce declaratii trebui sa depunem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem urmatoarea speta la care va rugam sa ne raspundeti:
Societate comerciala din Romania, platitoare de TVA, efectueza reparatii mecanice la un mijloc de transport al unei societati din Germania,
care la randul ei este platitoare de TVA, verificata in VIES.
Intrebarea este: cum factureaza firma din Romania (cea care a efectuat reparatia)serviciile prestate in Romania, catre firma din Germania,
din punct de vedere al TVA si ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<