Tags: bonificatii pentru contribuabili, an fiscal modificat, bonificatie trimestrul ii
Va rugam sa ne spuneti daca o societate (nu este mare contribuabil), platitoare trimestriala de impozit pe profit, cu exercitiu financiar 01.05.N - 30.04.N 1, poate beneficia de bonificatia calculata asupra impozitului pe profit datorat, conform OUG 33/2020, pentru termenele de declarare 25.07.2020 (cand are loc definitivarea impozitului pe profit prin D101), respectiv 25.08.2020 (declarare impozit aferent trim. 1). In ce cota s-ar aplica bonificatia pentru cele doua termene de declarare?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Din informatiile prezentate retinem ca ati optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (conform prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1990, cu modificarile ulterioare) si implicit, pentru un an fiscal modificat, potrivit prevederilor art. 16, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
In speta prezentata de d-voastra, anul fiscal modificat se deruleaza intre 1 mai - 30 aprilie a anului urmator. Ca urmare, pentru anul fiscal 2019 termenul de depunere al declaratiei 101 privind impozitul pe profit si de regularizare a platii impozitului este 25 iulie 2020. Pentru trim. I al anului fiscal modificat, termenul de depunere al formularului 100 si de plata a impozitului este 25 august 2020.
Actul normativ care a instituit acordarea bonificatiei de 10% pentru platitorii de impozit pe profit este OUG nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 54/2020.
Aceasta prevede ca dispozitiile alin. (1) se aplica ”in mod corespunzator si pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”, respectiv si pentru aceia care au un an fiscal modificat fata de anul calendaristic.
Se mentioneaza la alin. (2) ca acestia beneficiaza de bonificatia reglementata ”daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020.”
Fata de aceasta dispozitie rezulta ca societatea ar fi putut aplica reducerea de 10% daca ar fi avut, de exemplu, anul fiscal 1.02.2019 – 31.01.2020, iar impozitul pe profit datorat pentru trim. I ar fi avut termen de declarare si plata 25 mai 2020.
Modificarea prevederilor OUG nr. 33/2020 aparute ulterior, instituie posibilitatea aplicarii bonificatiei si pentru plata anticipata a impozitului pentru trim. II si trim. III, pana la termenele scadente de 25 iulie si 25 octombrie.
De aceasta data nu a mai fost specificat ca ”termenul scadent” este cuprins intre ”25 iulie – 30 septembrie” sau ”25 octombrie – 31 decembrie”.
Fata de cadrul legal prezentat, consider ca, la aceasta data, nu va incadrati in prevederile OUG nr. 33/2020, cu modificarile ulterioare, deoarece acestea fac trimitere expresa la platile pentru trim. II si trim. III ale anului 2020 (si nu la cele privind regularizarea impozitului anual) iar termenele scadente sunt limitativ specificate.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Persoana fizica, salariata cu norma intreaga intr-un SRL din 2020, i se retin cas, cass, impozit salarii, obtine in 2020 venituri din dividende dintr-un SRL, mai mari de 2550*12=30600, depune declaratia unica si plateste cass, iar din martie 2021 isi infiinteaza PFA pentru activitati in agricultura, primind subventie pentru agricultura. Se calculeaza cas, cass si pentru veniturile din vanzare produse agricole? Subventia e neimpozabila? In martie 2021, in declaratia unica au fost inregistrate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala a realizat in anii 2018-2021 un profit net de 300 000 lei. Cei doi administratori detin cate 50% din CSV, dar unul este cetatean roman si al doilea este cetatean italian cu rezidenta in Italia. Se doreste repartizarea profitului net realizat, dar administratorul italian nu are CNP si nici NIF emis de statul roman. Cum se declara impozitul pe dividente retinut de 5% pentru administratorul italian? Va trebui sa respectam prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In urma unui control s-a constatat lipsa din gestiune a unei cantitati de marfa, respectiv, cherestea. Cantitatea respectiva a fost evaluata la un pret mediu aferent anului 2022, de 870 lei/mc, rezultand o valoare de confiscare de 24960 lei, valoare pe care am achitat-o prin banca. In contabilitate aceasta cantitate are pret de achizitie de 670 lei/mc, rezultand o valoare totala a marfii respective de 19222 lei. Va rog o monografie pentru acest proces verbal. La achizitia marfii regimul TVA a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana fizica, cetatean austriac, cu rezidenta in Romania, in prezent este Asociat unic si administrator la un SRL si in acelasi timp Administrator la inca 3 SRL-uri. La una din societati, unde este Administrator, este si angajat. Intentioneaza sa infiinteze o societate comerciala in Ungaria unde poate fi doar Administrator sau poate fi Asociat unic si Administrator. Intre toate societatile din Romania exista tranzactii. Mentionez ca este remunerat doar la SC unde are calitate de angajat, la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea plateste valoarea globala de 11.330/ luna pentru asigurari de viata angajati, cf contract. Care este procedura prin care se retin la salariati obligatiile obligatorii, in conditiile in care este asigurare de viata de grup? Va rog cadrul legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<