Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafon

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 11 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: cass, declaratia unica, plafon tva

In anul 2018 aveau obligatia sa depuna Declaratia Unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata persoanele fizice care au estimat ca vor realiza venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara - 22.800 lei, din anumite categorii care vor fi enuntate in cele ce urmeaza.

Asadar, categoriile de venituri luate in calcul sunt:
 
    • venituri din activitati independente;
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    • venituri din investitii;
    • venituri din alte surse.
 
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
 
Definitivarea contributiei de asigurari sociale de santate pentru anul 2018 se efectueaza prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice conform OANAF nr.49/2019.
 
Persoanele fizice care in anul 2018 au estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafon procedeaza dupa cum urmeaza:
 
    1. Daca in anul 2018 nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica – Capitolul I Date privind veniturile realizate, pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Declaratia unica se completeaza dupa cum urmeaza:
 
    • CAPITOLUL I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 se bifeaza SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata pentru anul 2018. Se completeaza veniturile, dupa natura lor (sub plafonul de 22.800 lei) iar la randul 2.Baza anuala de calcul a CASS se completeaza cu 11.400 (6 luni x 1.900 lei/luna Salariul minim)
 
    2. Daca in anul 2018 au avut calitatea de salariat sau s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018. Aceste persoane rectifica declaratia unica depusa in anul 2018 pentru veniturile estimate, pe acelasi formular pe care l-au depus initial Declaratie unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice conform OpANAF nr.888/2018.
 
In formular se va bifa declaratie rectificativa privind Capitolul II fara a bifa casuta din Sebsectiunea 2 2.2.2. Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata. Persoanele fizice care au realizat venituri sub plafonul de 22.800 lei si au estimat veniturile doar in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate  vor bifa Declaratie rectificativa privind Capitolul II fara a bifa nicio casuta de la acest capitol. In acest caz datele declarate anterior la acest capitol vor fi anulate.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafon":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016