Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu
la 11 Iul. 2019 Exclusiv
In anul 2018 aveau obligatia sa depuna Declaratia Unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata persoanele fizice care au estimat ca vor realiza venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara - 22.800 lei, din anumite categorii care vor fi enuntate in cele ce urmeaza.
Asadar, categoriile de venituri luate in calcul sunt:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii;
• venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Examen consultant fiscal 2023

Cartea Verde a TVA
Definitivarea contributiei de asigurari sociale de santate pentru anul 2018 se efectueaza prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice conform OANAF nr.49/2019.
Persoanele fizice care in anul 2018 au estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafon procedeaza dupa cum urmeaza:
1. Daca in anul 2018 nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica – Capitolul I Date privind veniturile realizate, pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Declaratia unica se completeaza dupa cum urmeaza:
• CAPITOLUL I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 se bifeaza SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata pentru anul 2018. Se completeaza veniturile, dupa natura lor (sub plafonul de 22.800 lei) iar la randul 2.Baza anuala de calcul a CASS se completeaza cu 11.400 (6 luni x 1.900 lei/luna Salariul minim)
2. Daca in anul 2018 au avut calitatea de salariat sau s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018. Aceste persoane rectifica declaratia unica depusa in anul 2018 pentru veniturile estimate, pe acelasi formular pe care l-au depus initial Declaratie unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice conform OpANAF nr.888/2018.
In formular se va bifa declaratie rectificativa privind Capitolul II fara a bifa casuta din Sebsectiunea 2 2.2.2. Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata. Persoanele fizice care au realizat venituri sub plafonul de 22.800 lei si au estimat veniturile doar in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate vor bifa Declaratie rectificativa privind Capitolul II fara a bifa nicio casuta de la acest capitol. In acest caz datele declarate anterior la acest capitol vor fi anulate.

Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "CASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafon":
Rating:
Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Rating:
Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
12 zile pana la depunerea Declaratiei 224Exercitarea optiunii pentru plata CAS si CASS. Persoane fizice autorizateANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fiziceProcedura partiala de desfiintare totala sau partiala a deciziilor de impunere anuala privind CASSModificari ale Codului Fiscal care au intrat in vigoare din 1 august 2022 (OG 16/2022)Ultimele articole
Salariul minim brut in constructii NU va creste la 4.500 lei din octombrie 2023Modificari fiscale. Plafonul pentru scutirea de impozit in anumite domenii ramane la 10.000 leiModificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilorDeclaratia 212 in 2023: Cum completeaza formularul persoanele fara venituri care vor sa plateasca CASSVenituri din dividende care depasesc plafonul de 12 salarii minime, CASS declarat in 2022. Mai trebuie depusa D212 si in 2023?
Mai multe articole despre cass
Articole similare
Drepturi de proprietate intelectuala platite in 2018. Care este tratamentul contabil si fiscal?Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale au persoanele fizice in acest caz?Persoana Fizica Autorizata. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venitDeclaratia 230 actualizata in 2020: Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anualOUG 114/2018 - Modificari aduse Codului Fiscal. Tabel comparativ ANAFUltimele articole
Firmele pot incheia contracte de colaborare cu persoane fizice daca acestea NU sunt inregistrate ca PFA?Declaratia 212 in 2023: Cum completeaza formularul persoanele fara venituri care vor sa plateasca CASSImpozitul pe arenda. Cum se calculeaza acesta, cand se plateste si in ce formular se declaraCe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platesteImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabili
Mai multe articole despre declaratia unica
Articole similare
Prestari servicii. Avansuri facturate. Cifra de afaceri depasire PLAFON TVASfera plafonului de inregistrare ca platitor de TVA. Sa nu risipim veniturile firmeiPFA neplatitoare de TVA. Depasire PLAFON TVABaza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorCum procedam cand e inregistrata eronat factura care conduce la depasire PLAFON TVA?Ultimele articole
Sistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatCifra de afaceri. Definitie, formula si cum sa o calculezi corectInregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Organizarea contabilitatiiDepasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Cifra de afaceri pentru calcularea plafonului TVA
Mai multe articole despre plafon tva

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"