Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
FMI recomanda autoritatilor de la Bucuresti majorarea cotei unice in ceea ce priveste impozitul pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS)cu scopul de a creste veniturile destinate finantarii sistemului de sanatate, potrivit unui raport despre Romania elaborat de institutia financiara internationala.
Potrivit opiniei expertilor FMI, pana in 2030, cheltuielile publice cu sanatatea urmeaza sa creasca cu circa 1,25% din PIB, iar cheltuielile totale cu sanatatea in Romania (in care sunt incluse si cheltuielile private), cu 1,75% din PIB, astfel incat problema gasirii de venituri suplimentare devine "o provocare extraordinara".Potrivit raportului publicat "La actualele niveluri, de 10,7%, respectiv 16%, contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) si impozitul pe venit din Romania sunt relativ mici dupa standardele internationale. Desi majorarea acestora ar putea avea un impact asupra gradului de conformare la plata, adica cu alte cuvinte ar putea incuraja munca la negru, acest lucru nu ar trebuie sa constituie o preocupare de-a lungul orizontului de timp avut in discutie. In urmatoarele doua decenii, probabil ca economia Romania va deveni mai formalizata, pe masura ce tara se dezvolta si continua sa se integreze in UE".
In aceste conditii, reprezentantii FMI sustin majorarea cotei totale (angajat plus angajator) de la 10,7% in prezent la 14%. Aceasta majorare "ar duce la o crestere semnificativa a veniturilor colectate, de circa 0,6% din PIB, si ar trebui considerata o prioritate", se spune in raportul Fondului.
FMI mai sustine ca Romania ar trebuie sa se bazeze mai mult pe veniturile bugetului de stat in finantarea cheltuielilor de sanatate, asa cum se intampla in alte tari.
"O majorare a impozitului pe venit, de exemplu, de la actualul nivel de 16% la 18% (fara a lua in calcul deducerile) ar creste veniturile colectate cu 0,4% din PIB (...), recomanda FMI.
Extinderea bazei de impunere a CASS, prin eliminarea scutirilor de la plata, precum si prin desfiintarea actualelor diferente dintre salariati si persoanele cu venituri din activitati independente, din punct de vedere al contributiei angajatorilor, ar trebui sa fie o prioritate pentru Guvern si ar putea duce la o majorare a veniturilor colectate de circa 0,2% din PIB, sustin reprezentatii FMI.
"Acest lucru ar trebui luat in considerare chiar daca multi dintre cei care nu platesc in prezent CASS folosesc doar servicii medicale de urgenta sau platesc din buzunar atunci cand merg la medic. A ii determina sa contribuie la sistem este de natura sa modifice aceste relatii. Pe termen lung, formalizarea relatiilor acestor persoane cu sistemul public de sanatate este ceva de dorit", se afirma in raportul FMI.
Reprezentantii Fondului considera ca reprezinta "un pas in directia buna" planurile actuale ale Guvernului, care prevad ca, in viitor, asiguratii la sistemul public de sanatate cu venituri mari sa contribuie in plus cu o suma fixa pentru a-si coasigura pana la 3 membri ai familiei. Aceasta masura putand fi dezvoltata prin a impune celor cu venituri si mai mari sa isi coasigure un numar mai mare de membri de familie, in care ar putea fi inclusi chiar si copii de vaste mai inaintate aflati full-time in sistemul de invatamant.
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Raportul FMI poate fi consultat aici.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MFP vrea sa dubleze CASS-ul. Sindicatele ameninta cu proteste la nivel nationalArticole similare
Pentru 2015 FMI-ului i s-a cerut o mai mare flexibilitateStatul care da faliment ar trebui sa isi taxeze propriii cetateniVesti bune pentru Romania de la FMISe intoarce taxa de 3% pentru companii?Noi pareri optimiste din partea FMI: inflatia e pe un trend descendentUltimele articole
Cota redusa TVA de 5% pentru livrarea de locuinte ar putea fi aplicata si in cazul depasirii plafonului de 450.000 leiSituatiile financiare trimestriale centralizate NU se mai trimit pe suport hartie la Ministerul Finantelor(Ordinul 494/2021)Florin Citu, despre reorganizarea ANAF: FMI sustine aproape in totalitate acest demersMasuri de guvernare prioritare (semestrul II, 2019): Cresterea salariului mediu brut, impozit ZERO pentru anumiti contribuabili si vouchere pentru elevii care nu chiulesc!Ministrul Finantelor spune ca nu ia in considerare sfatul FMI: Programul "Prima casa" va continua in noua sa formaArticole similare
Oficial! Presedintele Iohannis a semnat decretul privind DUBLAREA alocatiilor copiilor!Evolutia PIB din primul trimestru. Datele oficialeAusteritatea loveste Italia: majorarea TVA si retrogradarea ratingului urmeaza modelul GrecieiSustenabilitate fiscala: riscuri nesemnificative pe termen scurt, insa in crestere pe termen mediu si lungMFP a prezentat situatia bugetului actualUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principalitest web design - nu stergetiF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiArticole similare
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiUn PFA depune trimestrial Declaratia 112?Avantaje in natura si/sau beneficii extrasalariale acordate salariatilor. Tratament fiscal din 2023Documentar fiscal: Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleMarti, 25 iulie 2023, termenul de depunere a 10 declaratii fiscale importanteUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceDeclaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"