Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul unei PFA cu obiect de activitate de transport rutier de marfa, cand se considera depasit plafonul de TVA? Cand facturile emise depasesc in cursul unui an suma de 300.000 lei sau incasarile aferente facturilor emise? Vanzarea autovehiculelor se include in baza de calcul?
Raspunsul specialistului
Cifra de afaceri pentru TVA se constituie din valaorea facturilor emise intr-un an fiscal, indiferent daca sunt sau nu incasate.
"83. (1) In sensul art. 310 alin. (1) si art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, se considera ca aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, daca nu solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
(2) In sensul art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4).
Operatiunile scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal nu se includ in cifra de afaceri prevazuta la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal daca sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4).
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
(3) La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal."
Prin urmare, livrarea autovehiculelor din patrimoniul PFA intra in calculul cifrei de afaceri (300.000 lei) pentru TVA, daca aceasta livrare este legata de activitatea principala (transport de marfa).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independenteE-Factura: Facturile emise in baza bonului fiscal se declara in sistem?ANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fizicePFA. Ajustare TVA in caz de scoatere din evidenteTop modificari majore pentru PFA in 2016Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaPFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Articole similare
Noi modificari in Codul fiscal: a fost publicata Ordonanta nr. 24Cifra de afaceri luata in considerare la inregistrarea in scopuri de TVAInsolventa, lichidare si suspendarea activitatii: 47 de studii de caz!UE a majorat plafonul de TVA pana la 65.000 euroDepasirea plafonului de TVA si influentele la stocuriUltimele articole
Depasire PLAFON TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAPLAFON TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataSocietate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiArticole similare
Dai clic si platesti facturaVanzari online de produse. Intocmire FACTURI ONLINEAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"