Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Un birou de avocatura a incheiat in 07.2020 un contract de leasing financiar pt o masina in valoare de 400000 lei. A dedus TVA 1/2. Durata de amortizare 6 ani. In 01.2023 contracteaza un leasing operational pentru alta masina.
Codul fiscal prevede deducerea cheltuielilor de intretinere si functionare pentru 1 masina de PFA. Intrebarea este daca in conditiile in care se considera ca nu mai foloseste prima masina pentru activitate economica se impune ajustarea tva-ului dedus 1/2 pentru primul leasing operational?
Raspuns:
Din punctul de vedere al TVA transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 271 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor de la pct. 8 alin. 4 din NM, data in aplicarea acestui articol, la sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul.
Conform art. 305 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, bunurile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare sau oricarui altui tip de contract prin care bunurile se pun la dispozitia unei persoane sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane.
Potrivit prevederilor de la pct. 79 alin. 6 din NM, ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital care fac obiectul inchirierii, leasingului, concesionarii sau oricarei alte metode de punere a acestora la dispozitia unei persoane, se efectueaza de catre persoana care inchiriaza, da in leasing ori pune la dispozitia altei persoane bunurile respective, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (7).
Potrivit prevederilor de la art. 305 alin. 4 lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
a)in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
1.integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice, cu exceptia bunurilor a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 298;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prin urmare, transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii, astfel ca nu se pune problema ajustarii TVA, pentru avans si pentru ratele de leasing, intrucat acestea se considera utilizate in perioada fiscala in care au fost achizitionate.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deductibilitate cheltuieli si TVA transport marfaDeductibilitatea TVA aferenta combustibiluluiIMM Leasing de Echipamente si Utilaje - Noul program de sprijin pentru firme implementat de MFPCesiune contract leasing. Cum gestionam TVA-ul dedus?Oficial: Ghidul de finantare a Programului Rabla Plus 2020Ultimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui LEASING FINANCIARLEASING FINANCIAR autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAImpozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Sistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau norma de venit, ce este mai bine?Articole similare
Marfa deteriorata si degradata. Cum procedam la scoaterea din gestiune?Ajustarea TVA clienti incerti. Raportare in D300 si D394. Monografie contabilaCe facem cu TVA-ul platit in vama cand se constata bunuri lipsa la import?Ajustarea TVA pentru marfa depreciata data spre distrugereTrecere la neplatitor de TVA. AJUSTARE TVA imobileUltimele articole
TVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Platitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneMijloace fixe. Ajstarea TVA in cazul casarii mijloacelor fixe + un exemplu util contribuabililorAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"