Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O cladire este achizitionata in 2006 prin contracat de vanzare cumparare la valoarea de 699.900 RON cu taxare inversa. In anul 2009-2010 se face o modernizare in valoarea de 130.000 RON. ...
Intrebare: O cladire este achizitionata in 2006 prin contracat de vanzare cumparare la valoarea de 699.900 RON cu taxare inversa. In anul 2009-2010 se face o modernizare in valoarea de 130.000 RON. In luna aprilie 2010 se preconizeaza sa se vanda cladirea respectiva.
Va rog regimul de vanzare cu TVA sau in regim de scutire ?
Va rog sa-mi spune-ti daca ma incadrez la ajustare de tva tinand cont ca nu depasesc 20% din valoarea de intrare .
Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Beneficiaza de consultanta personalizata .. detalii aici
Raspuns: Avand in vedere faptul ca bunul imobil a fost achizitionat inainte de data aderarii, dar a fost modernizat dupa aceasta data, situatia prezentata de dvs. se incadreaza in prevederile articolului 161 alineatul (11) conform caruia pentru o constructie achizitionata inainte de data aderarii, dar modernizata dupa data aderarii, este obligatorie efectuarea ajustarii TVA dedusa initial daca nu opteaza pentru vanzarea cladirii in regim normal de taxare.
In acest caz, ajustarea se efectueaza in baza prevederilor articolului 149, dar numai daca valoarea modernizarii efectuate dupa data aderarii depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare.
Ajustarea TVA se efectueaza pentru o perioada de 20 de ani atat pentru taxa dedusa inainte de data aderarii la momentul achizitiei cat si pentru taxa dedusa dupa aceasta data la momentul modernizarii.
Ajustarea se efectueaza chiar daca ati achizitionat cladirea in regim de taxare inversa, caz in care se considera ca v-ati exercitat dreptul de deducere a TVA din formula contabila
4426 = 4427.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Daca valoarea modernizarii este de,, cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.,, ajustarea se incadreaza in prevederile articolului 149 alineatul 2 litera b) pe o perioada de 20 de ani.
Totusi, pentru determinarea procentului de 20% nu este suficienta calcularea ponderii cheltuielilor de modernizare in valoarea totala a cladirii inscrisa in evidenta contabila dupa modernizare, respectiv suma de 829.900 lei (699.900 lei + 130.000 lei = 829.900 lei) si apoi 130.000 lei : 829.900 lei x 100 = 15,66%.).
Pentru determinarea acestui procent trebuie sa aveti in vedere valoarea reevaluata a bunului imobil dupa modernizare. Prin normele de aplicare ale articolului 149, la punctul 54 se face precizarea ca ajustarea se efectueaza numai daca valoarea modernizarilor respective este de cel putin 20% din valoarea totala dupa modernizarea acelui bun imobil.
Pentru stabilirea acestei valori de 20% se ia in calcul valoarea reevaluata a imobilului respectiv, fapt reglementat in mod expres la punctul 52 alineatul 2 din normele de aplicare ale articolului 149:
,,In scopul calcularii acestei depasiri se vor avea in vedere valorile reevaluate ale bunurilor respective, asa cum sunt inregistrate in contabilitate.,,
Desi acest fapt nu este impus prin norme, pentru credibilitate, recomandabil este ca evaluarea sa fie efectuata de catre o persoana fizica sau juridica autorizata, specializata in evaluari.
In acest caz, ajustarea deducerii se efectueaza pentru suma totala aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, inclusiv anul in care bunul imobil este vandut. In concluzie, regimul de taxare aplicabil este cel reglementat prin articolul 141 alineatul 2 litera f).
Pentru a stabili daca aveti obligatia ajustarii sumei TVA, inainte de efectuarea vanzarii este necesara evaluarea cladirii la momentul vanzarii pentru a determina procentul de ,,cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil,, din patrimoniul firmei dvs.
Astfel:
* daca acest procent rezultat este sub 20%, nu aveti obligatia ajustarii;
* daca acest procent rezultat este de cel putin 20%, este obligatorie ajustarea calculata pentru perioada ramasa din perioada de ajustare de 20 ani.
Daca se opteaza pentru vanzarea cladirii in regim normal de taxare, nu se mai pune problema ajustarii TVA deduse anterior vanzarii deoarece in acest caz nu mai sunt aplicabile prevederile articolului 149.
Optiunea de taxare se exprima in scris prin depunerea unei notificari la organul fiscal teritorial.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Optiunea de renuntare la calitatea de platitor de TVACompletare decont TVACe trebuie sa stii despre factura: 71 de sfaturi, 49 de cazuri practice, 110 pagini de legislatieDocumentar fiscal: Ajustarea bazei de impozitare. Operatiuni efectuate inaintea anularii codului de TVAMFP modifica din nou normele de aplicare a Programului IMM Invest Romania. 10 schimbari preconizate (Proiect de Hotarare)Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune, AJUSTARE TVA. Pasi de urmat, monografie contabila si documente justificativeImplicatii TVA. Ce obligatii are comerciantul in ce priveste pretul de vanzare?Vanzare imobil. Regim TVAStudiu de caz: Ajustarea TVA in cazul mijloacelor fixeStocuri lipsa in gestiune. Cum facem ajustarea TVA?Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziAJUSTARE TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAMasina achizitionata cu leasing financiar. In ce conditii se poate ajusta TVA-ul?Articole similare
Studiu de caz: Regimul de TVA aplicat refacturarii unor servicii turisticeJustificarea scutirii de TVA pentru exportul de bunuri. Tratament fiscal si documente necesareRegim special de scutire TVA. Cum intocmim monografia de garantie de buna executie?Servicii prestate pentru un partener din UE. Tratament TVA pentru refacturare costuri de transportTVA aferent facturilor de achizitie care se refera la spatiile unde am optat pentru scutireUltimele articole
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateInformare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditiiDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAAplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariAplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"