Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In practica, nu este deloc neobisnuit ca marfa exportata in afara Uniunii Europene sa fie livrata intr-o tara, dar factura sa fie emisa pe numele unei alte entitati dintr-o tara terta. Aceasta situatie ridica insa intrebari importante legate de tratamentul fiscal si de scutirea de TVA aplicabila exporturilor.
Conform Codului fiscal, scutirea de TVA pentru exporturi este permisa atata timp cat sunt indeplinite anumite conditii esentiale, inclusiv iesirea efectiva a bunurilor din UE si existenta documentelor justificative clare. Legislatia nu impune ca beneficiarul din factura sa fie neaparat identic cu destinatarul fizic al marfii, insa coerenta documentara si realitatea tranzactiei sunt esentiale pentru a evita riscurile fiscale.
In continuare, analizam ce conditii trebuie respectate pentru a emite corect o astfel de factura si ce documente trebuie pregatite pentru a beneficia de scutirea de TVA fara complicatii in cazul unui control ANAF.
Cuprins
Cum pot fi scutite de TVA exporturile de bunuri
Conform art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, exporturile de bunuri sunt operatiuni scutite de TVA, cu drept de deducere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
Bunurile parasesc teritoriul Uniunii Europene;
Exista dovada livrarii fizice in afara UE;
Exista documente vamale de export (DUA) corespunzatoare, completate corect.
Codul fiscal si legislatia vamala nu impun ca beneficiarul facturat sa fie identic cu destinatarul fizic al marfii.
Prin urmare, nu exista o restrictie expresa privind facturarea catre un alt partener din afara UE, cu conditia respectarii cerintelor de mai jos.
Conditii esentiale pentru scutirea de TVA
Conditii esentiale pentru scutirea de TVA:
- Exportul sa fie real, cu iesirea efectiva a bunurilor din UE, fapt dovedit prin:
declaratia vamala de export (DUA),
documente de transport care sa indice destinatia in afara UE.
- Factura sa reflecte relatia comerciala reala, adica:
partenerul facturat este cel care achita marfa si detine dreptul de proprietate,

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
daca exista o relatie contractuala tripartita, aceasta trebuie documentata corespunzator.
- Concordanta intre documentele de export (DUA, factura, transport) si situatia contractuala:
daca persoana facturata este alta decat cea care receptioneaza bunurile, acest aspect trebuie justificat prin contracte sau instructiuni scrise.
Concluzie
Societatea poate emite factura pe numele unui partener tert, diferit de destinatarul fizic al bunurilor, cu conditia ca exportul sa fie real si documentatia sa fie completa si corecta. In lipsa acestei documentatii, ANAF poate refuza scutirea de TVA.
Recomandari
Asigurati-va ca declaratia vamala este corect intocmita si corespunde cu datele din factura.
Pastrati dovezile privind instructiunile de livrare din partea partenerului facturat.
Arhivati contractele comerciale care sustin relatia dintre partile implicate.
Verificati regimul vamal aplicabil in tara de destinatie si eventualele obligatii locale.
Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 17-21 noiembrie 2008 - Monitorul OficialPlafon scutire TVA 2012Export de bunuri si mentiune factura. Justificare SCUTIRE DE TVA. Ce procedura urmam?Transport international de marfuri. Care sunt aspectele fiscale si contabile de avut in vedere?Zoom fiscal: Noul formular 088 utilizat pentru inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Transport international. Conditii pentru a aplica scutirile de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateInformare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditiiDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"