Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare cladiri vechi. Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Sep. 2023 Exclusiv
Vanzare cladiri vechi. Ce regim TVA se aplica?
Tags: regim tva, cladiri vechi, vanzare imobile, tva, codul fiscal

O societate are in patrimoniu o cladire pe care doreste sa o vanda. Ce obligatii are din punctul de vedere a TVA daca vinde catre o societatea inregistrata in scopuri de TVA sau catre o persoana fizica? Cladirea pe care o detine societatea este veche, societatea o detine inainte de anul 2000.

 

 

Regim TVA vanzare cladire veche – raspunsul specialistului:

 

In primul rand, pentru vanzarea unei cladiri vechi se aplica regimul de scutire fara drept de deducere prevazut la art. 292(2) lit. f) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca este, scutita de taxa livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile.

Prin urmare in ambele cazuri se aplica regimul de scutire prevazut la art. 292(2) lit. f), avand in vedere ca cladirea este veche si nu sunt incidente privind ajutarea de taxa dedusa initial, avand in vedere prevederile de la art. 305 din Codul fiscal.

Insa, societatea poate aplica si taxarea operatiunii de livrare, potrivit prevederilor de la art. 292 alin. 3, dispozitii care prevad ca orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.

Prin urmare pemntru vanzarea catre persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA, se poate opta pentru taxarea operatiunii respective prin depunerea Notificarii la organul fiscal competent. In acest caz se aplica masurile de simplificare prevazute la art. 331(1) si alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Pe factura se va mentionat taxare inversa, fara sa colectati TVA.



Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare cladiri vechi. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 42 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016