keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Bon valoric nr. 4

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2009
Tags: vanzare in regim de scutire a unei cladiri, ajustare tva

IntrebareSocietatea noastra este persoana juridica inregistrata ca platitor de TVA si are ca obiect de activitate productia de produse chimice, produse taxabile cu drept de deducere, pe care le ...

Intrebare
Societatea noastra este persoana juridica inregistrata ca platitor de TVA si are ca obiect de activitate productia de produse chimice, produse taxabile cu drept de deducere, pe care le livreaza atat in tara cat si in Comunitatea Europeana.
Mentionam ca in medie rulajul lunar al contului 4426 este de 105.000 lei, iar al contului 4427 este 112.000 lei , cifra de afaceri fiind de aproximativ 700.000 lei /luna .
1. in iunie 2001, societate a receptionat si dat in folosinta o vila-locuinta de serviciu, realizata in regie proprie in valoare de 464.000 lei,din care s-a amortizat pana in prezent 69.000 lei ,valoare neamortizata 395.000 lei.
Pentru aceasta constructie, societatea a dedus TVA pe parcursul realizarii ei (1966-2001) , pentru diverse prestari servicii si materiale utilizate .
In 2009 societatea doreste sa vanda aceasta vila unei persoane fizice cu suma de 500.000 lei.
Deoarece nu este constructie noua , se incadreaza la art.141 alin. (2) lit. f din Legea 571/2003, vanzarea fiind scutita de TVA.
Pentru aceasta operatiune scutita se datoreaza TVA prin ajustarea TVA-ului ? Daca da, care este suma datorata, cum se calculeaza prorata si pe ce perioada?

Raspuns: 
Pentru vanzarea in regim de scutire fara drept de deducere a acestei cladiri nu se datoreaza TVA rezultata din ajustare deoarece perioada de ajustare pentru cladirile vechi s-a prescris. Ajustarea TVA se efectueaza doar in situatia in care, ulterior darii in folosinta a cladirii, s-au mai efectuat lucrari de transformare si modernizare.
In cazul unei cladiri vechi achizitionate si ocupate inainte de data aderarii, vandute dupa data aderarii in regim de scutire fara drept de deducere a TVA, ajustarea taxei deduse initial se face doar in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani. De exemplu:


 daca respectiva cladire a fost achizitionata sau pusa in functiune in anul 2005: la momentul vanzarii in anul 2008, ajustarea se face pe o perioada ramasa de 2 ani deoarece se presupune ca timp de 3 ani (2005, 2006 si 2007) cladirea a fost utilizata pentru realizarea de operatiuni taxabile ;
 daca respectiva cladire a fost achizitionata sau pusa in functiune in anul 2002: la momentul vanzarii in anul 2009, perioada de ajustare de 5 ani pentru cladirile vechi a expirat (2002, 2003, 2004, 2005 si 2006) si nu se mai face ajustarea taxei deduse chiar daca, initial, la momentul achizitiei s-a exercitat acest drept. Totusi, daca in perioada 2005, 2006, 2007 si 2008 acea cladire a suportat lucrari de transformare sau modernizare pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, ajustarea se face in cadrul termenului de 5 ani calculat de la data punerii in functiune a modernizarii. Ajustarea se face doar pentru TVA dedusa aferenta lucrarilor de transformare sau modernizare daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari nu depaseste 20% din valoarea constructiei. Daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari depaseste 20% din valoarea constructiei, ajustarea se face atat pentru TVA dedusa inainte de aderare, cat si pentru TVA dedusa dupa aderare.
De retinut este faptul ca in categoria modernizarilor nu se includ lucrarile de reparatii si Intretinere ale cladirii.
Pentru constructiile vechi, taxa pe valoarea adaugata se ajusteaza respectand prevederile art. 161 din Codul fiscal si punctului 83 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004 numai daca acele bunuri imobile sunt vandute sau Inchiriate in regim de scutire fara drept de deducere a TVA Prevederile articolului 149 privind ajustarea sunt aplicabile doar cladirilor achizitionate dupa data aderarii sau cladirilor achizitionate inainte de data aderarii pentru care s-au efectuat lucrari de modernizare care depasesc 50 % din valoarea de piata a acelei cladiri.
O constructie noua este considerata si orice constructie veche:
- are structura, natura sau destinatia modificata sau daca,
- costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii.
In situatia prezentata deoarece achizitia a avut loc inainte de aderare, ajustarea trebuie efectuata numai daca va aflati in perioada de ajustare de 5 ani, in functie de delimitarile de la art. 161, alin. 1, lit. a,b si c conform caruia un bun imobil este construit si modernizat inainte de data aderarii, daca bunul imobil achizitionat, inclusiv modernizarea aferenta a fost utilizat pentru prima data Inaintea aderarii.
Deoarece achizitia cladirii a avut loc inainte de 01.01.2007, daca s-au efectuat modernizari (de exemplu, in anul 2004, 2005, 2006, 2007 sau 2008) pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, ajustarea dreptului de deducere exercitat initial se face conform prevederilor de la punctul 83 din normele metodologice de aplicare a Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004. Conform normelor, obligatia de ajustare intervine pentru bunurile imobile achizitionate, construite sau modernizate in ultimii 5 ani in cadrul carora bunurile imobile au fost dobandite sau modernizate. Pentru efectuarea ajustarii in anul 2009, suma de ajustat se determina astfel:
(TVA dedusa initial din modernizare: 5 ani) : 12 luni = TVA de ajustat lunar
si in etapa a doua:
TVA de ajustat lunar x nr. de luni ramase dupa data vanzarii in cadrul perioadei de 5 ani de la data modernizarii.
Ajustarea are in vedere corectarea sumei TVA dedusa initial la data achizitiei, constructiei, transformarii sau modernarii bunurilor imobile, in functie de situatiile intervenite ulterior in perioadele fiscale de raportare. Acest fenomen al ajustarii impune efectuarea de Inregistrari in evidenta contabila, cu efecte asupra rezultatului contabil si fiscal al firmelor Inregistrate in scopuri de TVA in acest sens, d.p.d.v. contabil, ajustarea se Inregistreaza prin formula:
635 = 4426
„Cheltuieli cu alte impozite, „TVA deductibila”
taxe si varsaminte asimilate”
Notiunea de pro-rata nu trebuie confundata cu cea de ajustare. Pro-rata se calculeaza in functie de natura activitatilor desfasurate de societate (operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere, scutite fara drept de deducere) si ajustarea se calculeaza daca un bun imobil pentru care s-a exercitat dreptul de deducere este vandut in regim de scutire sau daca un bun mobil de natura mijloacelor fixe este casat inainte de expirarea duratei normale de functionare. Altfel spus, semnificatia celor doua notiuni este acea de regularizare a unei sume TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, din care:
- pro-rata se refera la activitatea curenta a firmei;
- ajustarea se refera la operatiunile de capital ale unei firme.
Acest fapt rezulta si din formula de calcul a pro-ratei reglementata prin articolul 147, alineatul 6 din Codul fiscal care prevede:
 la numarator: suma totala, fara taxa, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii pentru care se accepta exercitarea dreptului de deducere.
 la numitor: suma totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii pentru care se accepta sau nu se accepta exercitarea dreptului de deducere.
In calculul pro-ratei se includ si sumele rezultate din livrarile si prestarile de servicii pentru care s-au aplicat masurile de simplificare reglementate prin articolul 160 din Codul fiscal.
In calculul pro-ratei nu se includ sumele rezultate din:
a) livrarea bunurilor de capital care au fost utilizate anterior pentru desfasurarea activitatii economice;
b) livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre sine;
c) operatiunile imobiliare (aici nu se includ bunurile imobile utilizate anterior pentru desfasurarea activitatii economice).
In concluzie, pentru situatia prezentata la punctul 1, nu se face ajustarea TVA daca nu au avut loc lucrari de modernizare, transformare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016