Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce facem cu TVA-ul platit in vama cand se constata bunuri lipsa la import?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: factura, tva 2016, bunuri lipsa, import, ajustare tva, codul fiscal, suma tva ajustata

Nu este primul caz de acest fel din practica si facem aici referire la bunurile constatate lipsa dupa import, avand in vedere si taxele aferente platite la transport. Astfel, o firma inregistrata in scopuri de TVA, obiect de activitate comert, primeste factura de import de marfuri.

Factura trece prin vama in luna iulie, se platesc TVA si taxe vamale la intreaga valoare din factura, TVA care ulterior se deduce. La desfacerea baxurilor in vederea comercializarii se constata lipsa dintr-un ambalaj original a unor marfuri in valoare de aproximativ 3.000 lei. Se anunta furnizorul extern si acesta trimite in luna septembrie factura de minus pentru cantitatea si valoarea respective.

Vom vedea la ce curs se va inregistra factura de minus, precum si ce se intampla cu TVA-ul platit in vama si dedus, alaturi de inregistrarile contabile aferente.

Valoarea in lei a  bunurilor neprimite, inscrisa in valuta in  factura primita de la furnizor, se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data vamuirii bunurilor in luna iulie 2016. Pentru recuperarea sumei TVA achitate in vama, trebuie sa va adresati organului vamal prin care s-a efectuat vamuirea pentru intocmirea unui act constatator necesar diminuarii sumei TVA datorate in vama. In eventualitatea in care suma TVA nu se recupereaza de la organul vamal, valoarea sumei TVA deduse se ajusteaza in beneficiul bugetului de stat, se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, cu semnul minus, prin decontul de TVA cod 300, la randul 30 “Regularizari taxa dedusa".
 
Ajustarea TVA aferenta bunurilor  mobile constatate a fi lipsa din gestiune  se efectueaza conform prevederilor  art. 304, alin.   (1)  lit. b) din Codul fiscal " In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: …… b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 287; " si prevederilor pct. 78 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol "Conform art. 304 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare negativa sau pozitiva, dupa caz, a taxei deductibile aferente bunurilor si serviciilor prevazute la alin. (1), in situatii precum:

a) cazurile prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal; "
 
Situatia prezentata de dvs. se incadreaza la art. 287 lit. b) deoarece furnizorul a ajustat valoarea facturii emise initial, prin diminuarea acesteia.
 
Suma TVA aferenta lipsurilor constatate la receptie    se evidentiaza, cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta creata in acest scop, denumita, de exemplu, "ajustare TVA cf. art. 304".  Valoarea bunurilor lipsa si suma  TVA ajustata se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula:
658 = %
                      371    (costul marfurilor lipsa)
                      4426  (suma TVA ajustata)


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce facem cu TVA-ul platit in vama cand se constata bunuri lipsa la import?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016