keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustare TVA la scoaterea unei investitii in curs. Cum se procedeaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: ajustare tva, codul fiscal, investitii, fonduri europene

In randurile de mai jos, supunem atentiei dumneavoastra cazul in care o societate a demarat in 2009 o investitie pentru construirea unei crame. Din lipsa de fonduri (au accesat fondurile europene, dar nu au primit finantare) nu au putut continua si in anul 2013 investitia a fost oprita. Intre timp TVA-ul aferent a fost solicitat la rambursare si restituit. In conditiile in care investitia va fi trecuta pe cheltuiala, stabilim daca va trebui ajustat TVA-ul si daca poate fi considerata lipsa de fonduri o cauza obiectiva.

Iata raspunsul specialistului:
 
Potrivit intelegerii noastre, societatea dumneavoastra prezinta in situatia contabila o investitie in curs de executie pe care nu a reusit sa o finalizeze si sa o utilizeze in activitatea sa economica din cauza faptului ca proiectul respectiv nu a primit finantare de la fondurile europene accesate. Intelegem de asemenea ca pentru partea de investitie deja efectuata, societatea si-a exercitat dreptul de deducere din punct de vedere al TVA si ca doriti sa aflati care sunt implicatiile fiscale din perspectiva TVA in cazul scoaterii din evidenta a acestei investitii in curs nepusa in functiune. 
 
In acest sens, consideram ca, in concordanta cu prevederile pct. 67 alin. (17) din Normele metodologice de aplicare a art. 297 din Codul fiscal, in conditiile in care societatea poate demonstra in baza unor documente relevante faptul ca investitia a fost sistata din motive independente de vointa ei, neimputabile societatii in cauza, dreptul de deducere poate fi pastrat, nefiind necesara efectuarea unei ajustari de taxa. Daca insa exista indicii cu privire la faptul ca societatea avea posibilitatea sa continue investitia, dar nu a realizat acest lucru sau nu poate dovedi motivele obiective care au condus la imposibilitatea finalizarii acesteia, recomandabila ar fi efectuarea unei ajustari negative de TVA prin emiterea unei autofacturi. 
 
Va redam mai jos baza legala mentionata: 
 
(17) In cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare ori dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV. Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 297 alin. (4) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective, care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului belgian
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016