keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

PFA. Ajustare TVA in caz de scoatere din evidente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: ajustare tva, scoatere din evidenta, pfa, leasing

Analizam mai jos cazul unui PFA care are un contract de leasing financiar incheiat la data de 01.03.2011. In conditiile in care doreste scoaterea din evidenta ca platitor de TVA, vom stabili daca e necesara ajustarea TV. De asemenea, vom vedea daca este obligatorie scoaterea din evidenta ca platitor de TVA in situatia in care nu s-a depasit cifra de afaceri de 220.000 lei.



Solutia consultantului:
Contribuabilii care solicita scoaterea din evidenta trebuie sa depuna ultimul decont de TVA - formular 300, indiferent care a fost perioada fiscala la TVA (luna sau trimestru), pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
 
In acest ultim decont de taxa depus, contribuabilii au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa [ajustarile de TVA se efectueaza conform art. 148 lit. c) din Codul fiscal , pct. 53 alin. (6) din norme, art. 149 alin. (4) lit. a) pct. 2 din Codul fiscal si pct. 54 alin. (5) din norme, pct. 61 alin. (6) lit. c) si alin. (8) din normele date in aplicarea art. 152 alin. (7), art. 161].

EXCEPTIE! Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA NU au obliga_ia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.
 
Persoanele impozabile care nu au efectuat ajustarile de taxa in ultimul decont depus pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sau au efectuat ajustari incorecte pot depune "Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata" - formularul 307, in care vor declara ajustarile efectuate conform art. 148, 149 sau art. 161 sau privind corectia ajustarilor efectuate.
 
In continuare, conform pct. 61, alin. 9 din norme, in cazul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea locatarului/utilizatorului din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire pentru intreprinderile mici, acesta are obligatia, pana cel tarziu pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, sa ajusteze:

a) taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, inclusiv taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate, potrivit prevederilor art. 149 din Codul fiscal si pct. 54;
b) taxa deductibila aferenta activelor corporale fixe, constatate pe baza de inventariere, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal , corespunzator valorii ramase neamortizate la momentul transferului dreptului de proprietate, conform art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal .
1.conform lit. a) sau b) de mai sus, in functie de durata de functionare aleasa (daca activul reprezinta bun de capital sau nu)
2.se va recalcula valoarea fiscala a bunului care sta la baza amortizarii fiscale, pentru ca la semnarea contractului de leasing valoarea fiscala a fost stabilita prin excluderea taxei.
 
Scoaterea din evidenta de platitor se poate solicita daca nu s-a depsasit plafonul mentionat de lege (i.e. 220.000 lei) sau in cazul in care este deregistrat din oficiu (e.g. a depunerea de deconturi cu 0 timp de 6 luni consectuvi pentru platitorii lunari si 3 trimestre consecutive pentru platitorii trimestriali).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016