Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In conformitate cu prevederile art. 153 alin. (9) lit. a) din Codul fiscal, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA ?daca este declarata inactiva conform prevederilor art. 78 indice 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin OANAF 1847/2014 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 535 din 18/07/2014 au fost aprobate procedurile de aplicare a art. 78 indice 1 din Codul de procedura fiscala, respectiv Procedura privind declararea contribuabililor inactivi, potrivit art. 78 indice 1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, Procedura de reactivare a contribuabililor declarati inactivi, Procedura de indreptare a erorilor materiale si Procedura de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi a contribuabililor radiati.
Contribuabili inactivi
Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
Erori materiale
In cazul in care un contribuabil constata ca, din eroare, a fost inscris in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, poate solicita indreptarea erorii materiale, prin depunerea la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat, direct sau prin imputernicit, a unei cereri. Indreptarea erorilor materiale in cazul contribuabililor declarati inactivi/reactivati se poate realiza si din oficiu, de catre organul fiscal competent.
Contribuabilii pentru care s-a indreptat eroarea materiala privind declararea inactivitatii fiscale se elimina din Registrul contribuabililor inactivi/reactivati si isi pastreaza calitatea de contribuabili activi pe toata perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate si data comunicarii deciziei de indreptare a erorii materiale. In cazul acestor contribuabili se anuleaza si scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. In acest caz, se mentine data inregistrarii in scopuri de TVA initiala, contribuabilul pastrandu-si aceasta calitate inclusiv pe perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate si data comunicarii deciziei de anulare a acesteia.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Contribuabili reactivati
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA datorita declararii inactivitatii fiscale la reactivare sunt inregistrate din oficiu in scopuri de TVA de catre organul fiscal competent. Inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data reactivarii.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Completarea D406 in mod gresit atrage sanctiuni de pana la 1.500 lei pentru contribuabili. Cazuri pentru care NU se aplica amendaAnaliza privind modificarile posibile pentru Decizia de desfiintare a deciziei de impunere din oficiuNoi prevederi ANAF privin solutionarea contestatiilorAnulare factura emisa. Care sunt implicatiile fiscale?Decontul de TVAUltimele articole
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificareSAF-T: Societatile pot fi amendate pentru depunerea repetata a D406 in perioada de gratie?Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneIncepand cu 1 ianuarie 2023 se organizeaza Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%Articole similare
Societate suspendata la ONRC. Tratament cheltuieli si TVA la momentul reactivariiOpANAF 962/2016: Aspecte importante privind stabilirea din oficiu a impozitelor cu regim de autoimpunereCe obligatii declarative are o societate care isi suspenda temporar activitatea?Studiu de caz: Recuperarea de TVA in cazul suspendarii activitatii unei firmeNoile criterii de selectie contribuabili mari si mijlocii. Oficial ANAFUltimele articole
Finantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de baniANAF a publicat lista cu seminarele WEB organizate in luna aprilieSubventii la accizele pentru combustibil acordate de Finante transportatorilor si distribuitorilor din Romania Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereANAF: Lista contribuabililor care NU au obligatii fiscale restante se publica TRIMESTRIALAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"