Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor inactivi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 28 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: contribuabili reactivati, erori materiale, declarati inactivi, oanaf 1847/2014

In conformitate cu prevederile art. 153 alin. (9) lit. a) din Codul fiscal, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA ?daca este declarata inactiva conform prevederilor art. 78 indice 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Prin OANAF 1847/2014 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 535 din 18/07/2014 au fost aprobate  procedurile de aplicare a art. 78 indice 1 din Codul de procedura fiscala, respectiv  Procedura privind declararea contribuabililor inactivi, potrivit art. 78 indice 1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, Procedura de reactivare a contribuabililor declarati inactivi, Procedura de indreptare a erorilor materiale si Procedura de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi a contribuabililor radiati.
 
Contribuabili inactivi

Contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate.
 
Erori materiale

In cazul in care un contribuabil constata ca, din eroare, a fost inscris in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, poate solicita indreptarea erorii materiale, prin depunerea la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat, direct sau prin imputernicit, a unei cereri. Indreptarea erorilor materiale in cazul contribuabililor declarati inactivi/reactivati se poate realiza si din oficiu, de catre organul fiscal competent.

Contribuabilii pentru care s-a indreptat eroarea materiala privind declararea inactivitatii fiscale se elimina din Registrul contribuabililor inactivi/reactivati si isi pastreaza calitatea de contribuabili activi pe toata perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate si data comunicarii deciziei de indreptare a erorii materiale. In cazul acestor contribuabili se anuleaza si scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. In acest caz, se mentine data inregistrarii in scopuri de TVA initiala, contribuabilul pastrandu-si aceasta calitate inclusiv pe perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate si data comunicarii deciziei de anulare a acesteia.
 
Contribuabili reactivati

Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA datorita declararii inactivitatii fiscale la reactivare sunt inregistrate din oficiu in scopuri de TVA de catre organul fiscal competent. Inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data reactivarii.
 
 
 Autor: Irina Dumitrescu



Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor inactivi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016