keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Corectarea unei omisiuni la raportarea prin decontul de TVA cod 300

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 06 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: decont 300, raportare contabila la 30 iunie 2019, decont de tva

In materialul propus astazi, unul dintre specialistii nostri ne va arata cum se face o corectie in urmatorul caz: s-a depus declaratia D300 pentru luna Mai 2019, iar in urma verificarii din Septembrie 2019 s-a descoperit ca s-a omis sa se inregistreze in declaratia aferenta lunii Mai 2019 o tranzactie conform articolului 331 (vanzare deseuri catre Remat Brasov SA), adica supusa unei masuri de simplificare (taxare inversa).

Aceasta omisiune a fost cauzata de faptul ca programul de contabilitate a avut o eroare si nu a transmis informatiile in formularul D300, tranzactie care trebuia sa apara la coloana 13 a decontului de TVA.
Valoarea omisa este de 134 RON. In declaratia D394, apare aceasta tranzactie in valoare de 134 RON.
 
Care este varianta cea mai buna sa se corecteze aceasta eroare pentru decontul de TVA aferent lunii Mai 2019? 
 

Din intrebarea formulata rezulta faptul ca valoarea facturii emise a fost inregistrata in evidenta contabila si preluata in evidenta fiscala intocmita in baza jurnalului pentru vanzari, dar nu a fost raportata prin decontul de TVA cod 300 la data exigibilitatii TVA (data emiterii facturii mai 2019). Astfel, nepreluarea informatiei in decontul de TVA trebuie tratata drept eroare materiala, fara a fi tratata drept omisiune, cu atat mai mult cu cat aceiasi operatiunea a fost raportata in termen prin declaratia informativa cod 394. Prin eroare, se incalca, inconstient sau involuntar un principiu contabil sau un tratament fiscal sau o norma privind evidenta si raportarea unei operatiuni.
 
Asa cum se poate constata, situatia prezentata poate fi considerata o eroare materiala, constand in transcrierea eronata in decontul de TVA cod 300 a informatiilor evidentiate in jurnalul pentru vanzari. In acest caz, la data constatarii erorii, aveti posibilitatea sa solicitati organului fiscal competent corectarea decontului aferent lunii mai 2019 conform procedurii reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3604 din 9 decembrie 2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata. In cererea de corectare a erorii trebuie sa faceti trimitere la prevederile pct. 3 din anexa 1 "INSTRUCTIUNI de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata" din O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015 

"1. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri taxa pe valoarea adaugata pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.

2. Organul fiscal competent pentru aplicarea prezentei proceduri este organul fiscal in evidenta caruia persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA.

3. Prin prezentele instructiuni pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.".
 
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca eroarea materiala nu se sanctioneaza, deoarece nu reprezinta contraventie conform codului de procedura fiscala. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016