keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Declarare exporturi din 2011. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: decont tva, omfp 183/2011, exporturi

In randurile urmatoare vom face cateva precizari legate de un caz in care exporturile din anul 2011 nu au fost declarate in decontul 300. Vom vedea astfel cum se poate remedia acest fapt si daca poate fi facuta o cerere de corectie catre ANAF, precizand totodata si ce consecinte fiscale exista.


Raspuns:

In anul 2011, valoarea exporturilor s-a raportat la randul 13 din decontul de TVA cod 300 reglementat prin OMFP 183/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in M.Of. nr. 91 din 4 februarie 2011. 13 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare"  din cadrul sectiunii "Livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii si exporturi".

Avand in vedere faptul ca preluarea eronata a sumelor din jurnalul pentru vanzari la momentul completarii decontului de TVA cod 300 se incadreaza in categoria erorilor materiale, consider ca pot fi depuse cereri de corectie in conformitate cu prevederile OMFP 179/2007.

Solicitarea corectarii erorilor materiale se efectueaza in scris, prin formularea unei cereri adresate organului fiscal competent care se depune fie la registratura acestuia, fie la posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Cererea se motiveaza prin faptul ca exista neconcordanta dintre datele raportate prin fiecare decont de TVA cod 300 si evidenta fiscala intocmita pentru fiecare perioada fiscala de raportare in baza facturilor primite.

La cererea de corectie se anexeaza:

-    jurnalul corect completat, semnat si stampilat pentru conformitate de catre reprezentantul firmei dvs.;
-    decontul pentru care s-a constatat eroarea materiala;
-    decontul corect completat cu inserarea operatiunii omise.


Efectuarea corectiei erorilor materiale se materializeza prin emiterea formularului  Deciziei de corectare a erorilor materiale al carui formular este structurat conform modelului decontului de TVA in vigoare pentru perioada fiscala in care s-a intocmit fiecare decont completat eronat, initial.

Pentru omisiunea raportarii exporturilor prin decontul de TVA cod 300 nu sunt consecinte fiscale deoarece o simpla eroare materiala nu poate conduce la reincadrarea unei operatiuni scutite cu drept de deducere in operatiune taxabila astfel incat, cu ocazia unei verificari, echipa de inspectie fiscala sa stabileasca diferente suplimentare de plata a TVA reprezentand TVA colectata. Organul de inspectie fiscala poate dispune el insusi corectarea deconturilor prin emiterea unei dispozitii de masuri.

In situatia in care, din anumite motive, cererile de corectie nu sunt acceptate de catre organul fiscal de administrare, aveti posibilitatea sa raportati valoarea cumulata a exporturilor omise la randul 14 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu  drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3 prin decontul de TVA cod 300 completat pentru luna in care se constata omisiunea, de exemplu prin decontul aferent lunii iunie 2012 care se depune pana pe data de 25 iulie 2012.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016