keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Primire avans marfa. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2230/2011, omfp 2222/2006, omfp 183/2011

Intrebare: Cum se va proceda in cazul primirii unui avans de la un client din comunitate (Franta). Trebuie emisa factura fiscala de avans? Din punct de vedere al TVA, ce va trebui mentionat pe aceasta factura? Acest avans trebuie trecut in decontul de TVA si in declaratia 390? Livrarea intracomunitara de marfa va avea loc in luna Ianuarie 2012. La data livrarii efective de marfa are loc si regularizarea TVA din punct de vedere al cursului valutar?


Raspuns:

In baza prevederilor articolului 155 alineatul 1 din Codul fiscal , "…….persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa."
 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici


Pentru emiterea unei facturi in cazul incasarii unui avans aferent unei livrari de bunuri catre un partener intracomunitar am in vedere urmatoarele prevederi:

- art. 134^3 "Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa" alin. (2) lit. b) din care rezulta ca exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii prevazute la art. 155 alin. (1), daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. Faptul generator este determinat de incasarea integrala a avansului.

- punctul 16^2 alin. (1) din norme metodologice de aplicare a art. 134^3 alin. (2) din Codul fiscal conform caruia exigibilitatea intervine la data emiterii unei facturi inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, indiferent daca factura a fost emisa pentru incasarea unui avans sau pentru contravaloarea integrala ori partiala a livrarii.
 
De asemenea la punctul 16^2 alin. (2) regasim precizarea conform careia exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. Aceste prevederi se regasesc si in urmatoarelor doua acte normative:

- OMFP 183/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de TVA" prin care se prevede ca la randul 1 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv pentru sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite;

- OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" prin care se face precizarea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei. Referitor la livrarile intracomunitare de bunuri, se raporteaza suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare cumparator, pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite.
 
Din intrebarea formulata rezulta faptul ca avansul s-a incasat integral in luna noiembrie 2011. Deci, faptul generator si exigibilitatea TVA au avut loc in luna noiembrie 2011, operatiunea urmand a fi raportata prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii noiembrie 2011 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 27 decembrie 2011. Pe factura emisa se inscrie valoarea avansului in valuta si mentiunea "scutit cu drept de deducere cf. art. 143 alin. (2) din Codul fiscal ".

Factura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 denumit "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal " la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de incasare a avansului, de exemplu in data de 28.11.2011 (42.500 euro x 4,3587 lei/euro = 185.245 lei). Astfel, se respecta prevederile art. 139^1 "Cursul de schimb valutar" alin. (2) din Codul fiscal prin care se reglementeaza faptul ca baza de impozitare a unei operatiuni exprimata in valuta se determina prin utilizarea cursului de schimb B.N.R. In vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru livrarea intracomunitara efectuata. Specific avansurilor in valuta, la data realizarii tranzactiei, cursul valutar aferent este cel in vigoare la data incasarii avansului. La livrarea bunurilor in luna ianuarie 2011 urmeaza a se emite doua facturi comerciale:
a) o factura in negru pentru valoarea bunurilor livrate;
b) o factura in rosu pentru stornarea avansului, asa cum se procedeaza si in cazul avansurilor incasate pentru tranzactiile efectuate cu parteneri stabilite pe teritoriul Romaniei.

Practic, d.p.d.v. fiscal, chiar daca prin jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna ianuarie 2012 veti avea doua facturi emise, din care una cu suma in negru aferenta bunurilor livrate pentru suma de 185.245 lei si una in rosu aferenta avansului incasat integral cu aceiasi valoare (185.245 lei), influienta fiscala prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 fiind zero.
 
Deoarece avansul a fost incasat integral, se considera ca operatiunea de livrare intracomunitara a fost realizata si raportata in luna noiembrie 2011, la cursul valutar de 4,3587 lei/euro fara a mai fi necesara o noua raportare prin decontul lunii ianuarie 2012 cand are loc expedierea efectiva a bunurilor pe teritoriul unui stat membru. In acest caz, exigibilitatea este anticipata faptului generator, adica exigibilitatea a intervenit in luna noiembrie 2011 deoarece a avut loc incasarea integrala a unui avans inainte de momentul livrarii bunurilor.

Justificarea aplicarii corecte a regimului de scutire cu drept de deducere a TVA in baza prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal pentru avansul incasat se efectueaza in baza documentelor impuse prin OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu ultima modificare efectuata prin OMFP 2230/2011:

- factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal ;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru (de exemplu, CMR);
- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
 
In situatia in care valoarea bunurilor s-a incasat integral prin avans, nu se mai efectueaza regularizarea intre cursul valutar in vigoare la data incasarii avansului si cursul valutar in vigoare la data livrarii bunurilor deoarece exigibilitatea TVA este anticipata faptului generator.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016