Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Includem TVA pe o factura de transport de marfuri destinata clientului final?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2011
Tags: tva, omfp 2222/2006, omfp 34189/2010

Fie ca este vorba despre stabilirea datei de receptie, fie ca se mentioneaza includerea de TVA pe o factura, domeniul transporturilor de marfa in interiorul tarii sau peste granite ridica probleme ...


Fie ca este vorba despre stabilirea datei de receptie, fie ca se mentioneaza includerea de TVA pe o factura, domeniul transporturilor de marfa in interiorul tarii sau peste granite ridica probleme nenumarate pe care societatile comerciale incearca sa le solutioneze tinand cont de prevederile legale din tarile in cauza.

Pentru a ilustra mai bine o astfel de situatie, se ia ca exemplu o firma cu profil de activitate intermediere in transporturi rutiere (casa de expeditii). Societatea primeste de la o firma din Romania o factura fara TVA pentru un astfel de transport de marfuri din tara catre un alt stat. Va fi inclus TVA-ul pe factura catre clientul final? Mai mult decat atat, in situatia data, se poate deduce taxa pe valoare adaugata?

Asa cum este prevazut in lege, o operatiune de transport aferenta unui export de bunuri este supusa acelorasi reguli de tratament  fiscal aplicabil si operatiunii de export. Prin urmare, ambele operatiuni vor fi scutite cu drept de deducere a TVA. Exportul de bunuri este reglementat prin art. 143 alin. 1 lit. a) si lit. b), incluzand aici livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de o alta persoana in contul sau.

In continuare, referitor la deducerea TVA, transportul de bunuri legat direct de exportul de bunuri este prevazut la art. 143 alin. 1 lit. c) cu referire stricta la prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului. Astfel, factura emisa pe numele exportatorului nu include si colectarea TVA, fiind invocata in acest sens scutirea cu drept de deducere TVA cf. art. 143 alin. 1 lit. c).
 
Regimul de scutire cu drept de deducere a TVA va fi justificat de casa de executie si vor constitui baza legala urmatoarele documente:

- factura sau documentul specific de transport, care indeplineste conditiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- contractul incheiat cu transportatorul;
- documentele specifice de transport sau, dupa caz, copii de pe aceste documente, in functie de tipul transportului.
 
Se considera astfel ca transportatorul bunurilor este cel care va emite catre casa de expeditie cu sediul in Romania o factura cu TVA colectat, dat fiind faptul ca serviciul de transport este executat in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei. Prin urmare, partea care beneficiaza de scutirea de TVA doar casa de expeditie care presteaza serviciul legat direct de exportul de bunuri. In cadrul decontului, va fi raportata valoarea serviciului prestat la randul 13 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare" din cadrul sectiunii "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII IN INTERIORUL TARII SI EXPORTURI".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Includem TVA pe o factura de transport de marfuri destinata clientului final?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016