Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intermedierea este o prestare de serviciu efectuata in cadrul unei operatiuni de livrare de bunuri sau de prestare de servicii de catre o persoana care actioneaza in numele si in contul altei ...
Intermedierea este o prestare de serviciu efectuata in cadrul unei operatiuni de livrare de bunuri sau de prestare de servicii de catre o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane.
Care este regula generala de taxare a operatiunii de intermediere?
Taxarea acestui tip de operatiune se face in functie de locul operatiunii de baza in care intervine intermediarul, indiferent de locul unde este stabilit prestatorul sau beneficiarul. Se considera operatiune de baza livrarea de bunuri, prestarea de servicii, achizitia intracomunitara sau importul de bunuri.
Ce prevede exceptia de la regula generala?
Pentru operatiunile de intermediere avem o singura exceptie: daca beneficiarul serviciilor comunica intermediarului sau codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de autoritatile fiscale dintr-un stat membru, altul decat cel in care se realizeaza operatiunile, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul respectiv. |n aceasta situatie, locul prestarii nu mai este considerat locul operatiunii de baza, ci statul membru care a furnizat codul TVA.
Baza legala ?
Atat regula generala cat si exceptia este reglementata prin art. 133, alin. (2), lit. i) din Codul fiscal.
Practic
Daca un prestator din Romania intervine in cadrul unei achizitii intracomunitare pe teritoriul Romaniei, operatiunea se taxeaza cu cota standard de TVA si prestatorul colecteaza TVA deoarece locul achizitiei intracomunitare se considera pe teritoriul Romaniei.
Daca un prestator din Romania intervine in cadrul unei livrari intracomunitare, operatiunea nu se impoziteaza in Romania in situatia in care beneficiarul livrarii ii comunica un cod de TVA.
Exemplu:
Firma Intergrand stabilita in Romania, prin contractul incheiat cu firma Touchele stabilita in Franta, are obligatia contractuala de a identifica pe teritoriul Romaniei un furnizor de obiecte vestimentare pentru copii si de a intermedia livrarea acestor bunuri in Franta.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Din contractul incheiat rezulta faptul ca firma Intergrand actioneaza in numele si in contul firmei Touchele in calitate de beneficiar.
Firma Touchele comunica firmei Intergrand codul sau de TVA eliberat de autoritatile fiscale din Franta.
Pentru serviciul prestat, firma din Romania primeste un comision de 3% aplicat asupra sumei de 62.000 euro, reprezentand contravaloarea bunurilor achizitionate de firma Touchele.
Cum trebuie sa procedeze firma Intergrand din Romania?
1. emite factura in euro, la data prestarii serviciului cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
2. inscrie pe factura mentiunea „neimpozabil in Romania“;
3. inregistreaza factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii facturii;
4. evidentiaza factura emisa in jurnalul de vanzari;
5. raporteaza operatiunea prin decontul de TVA cod 300, la randul 3.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reinregistrare TVA in cazul unei societati cu Cod TVA anulat din oficiuVanzare autoturisme second hand. Care sunt implicatiile TVA?Analiza consultant: Care sunt cotele de TVA prevazute a se aplica de la 1 ianuarie 2016?Documentar fiscal: Masuri de simplificare la aplicarea TVADeclaratii pe care le depunem la 25 iulie. O lista cu declaratiile cu termen-limitaUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Decontul de TVAIMM Prod si Garant Construct au primit aprobarea Comisiei Europene si au un plafon total al garantiilor de 4 miliarde de leiUn secret privind impozitul pe venit si contributiile obligatoriiGuvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. Finantarea IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022Prestari de servicii - Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVAUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiANAF a publicat Ghidul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonialRaportare DAC7. Firmele trebuie sa depuna F7000 daca comercializeaza produse online?Firme incadrate la impozit pe profit cu activitate suspendata. Mai pot trece la impozit micro in 2024?Articole similare
Devizul. Document justificativ in cazul unei prestari de servicii de reparatiiProiect pentru modificarea Legii 227, privind Codul Fiscal: Regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice cu utilizare unica sau multiplaTVA prestare servicii client UE si non UEIncadrarea corecta a prestarilor intracomunitare de servicii. Cum se impoziteazaStudiu de caz: Regimul de deducere TVA in cazul unui leasing financiarUltimele articole
Ajustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliFirme care achizitioneaza marfa non-UE si vor sa o revanda. Care sunt implicatiile fiscale?Imprumut intre firme. Tratament TVA pentru comisioaneLegea 60/2019 privind modificarea Codul Fiscal, in vigoare de pe 20 aprilie! TVA bonuri valoriceContract de leasing financiar si garantie. Ce tratament fiscal se aplica?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"