Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare Am urmatoarea situatie: firma noastra cumpara licente (care se descarca direct de pe internet) din UE si pentru acestea se face autotaxare 4426=4427. (De fapt nu le descarc eu de pe ...
Intrebare
Am urmatoarea situatie: firma noastra cumpara licente (care se descarca direct de pe internet) din UE si pentru acestea se face autotaxare 4426=4427. (De fapt nu le descarc eu de pe internet ci trimit codul de activare clientului final si el le descarca).
Vand o parte din aceste licente, care pentru mine sunt o marfa, unui client din afara UE, trimitandu-i doar codul de activare, deci nu am dovada transportului.
Cum trebuie emisa factura catre clientul din afara UE din punct de vedere al TVA-ului si la ce rand se inregistreaza in decontul de TVA. Pana acum am inregistrat aceste facturi fara TVA, scutite cu drept de deducere si le-am inregistrat la rd 3 din decontul de TVA.
Daca nu este corect si daca se poate, va rog sa-mi spuneti si cum pot corecta.
Raspuns:

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

SAF-T pentru Contribuabili Mici

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Licentele nu pot fi considerate marfuri astfel incat vanzarea acestora sa fie considerata livrare de bun incadrata la, operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA (livrari intracomunitare conform art. 143 alineatul 2 sau exporturi conform articolului 143 alineatul 1).
Orice operatiune scutita trebuie justificata cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 2222/2006 cu ultima modificare cuprinsa in O.M.E.F. nr. 3424/2009. Pentru operatiunile scutite cu drept de deducere, documentele de justificare sunt:
- pentru livrari intracomunitare, documentele sunt cele enumerate la articolul 10:
* factura completata cu informatiile impuse de art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
* documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
* orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
- pentru livrarile la export documentele sunt cele enumerate la art. 2:
* unul din urmatoarele documente:
# declaratia vamala de export;
# documentul de insotire la export (EAD);
# confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar;
* documentul de transport;
* orice alt document care atesta ca bunurile parasesc Comunitatea: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentul de asigurare.
In functie de drepturile acordate prin contractele de achizitie, licentele pot fi incadrate atat la prestari de servicii, cat si la livrari de bunuri.
Criteriul cel mai simplu de incadrare al acestor operatiuni este:
- la livrari de bunuri, in situatia in care se transmite un drept de proprietate asupra licentei (art. 128, alin. (1) “ Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar”);
- la prestari de servicii, in situatia in care se transmite un drept de folosinta al drepturilor de licenta (art. 129, alin. 1 “Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 128”).
Pentru incadrarea corecta d.p.d.v. al T.V.A. a licentelor si a programelor software, la livrari de bunuri sau la prestari de servicii, va prezentam cateva detalii sintetizate din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia.
La prestari de servicii se incadreaza furnizarea electronica a urmatoarelor tipuri de programe:
* programele informatice software standard furnizate prin internet sau prin orice retea electronica, automatizata, care necesita o interventie umana minima. Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate si este comercializat ca atare.
* programe informatice software personalizate, indiferent de modalitatea de furnizare: prin internet, prin retea electronica sau pe baza unui suport electronic Programul software personalizat este un program electronic creat, sau deja existent dar adaptat cerintelor specifice ale clientilor.
* furnizarea de licente insotite de programele software standard aferente, salvate pe suporturi electronice care permit clientului instalare programelor respective pe diverse statii de lucru.
La livrari de bunuri se incadreaza furnizarea de programe informatice software standard sau personalizate stocate pe suport electronic (discheta, CD, etc.), insotita de licenta prin care:
† - se interzice copierea si distribuirea programului furnizat;
† - se permite instalarea programului pe un anumit numar de statii de lucru, egal cu numarul suporturilor electronice furnizate.
Aceste programe software se considera bunuri care se instaleaza, se implementeaza, se stocheaza si se utilizeaza ca atare, fara a suferi modificari. Programele software (stocate pe suport electronic) care cuprind la randul lor instructiuni de operare a programelor informatice standard, sunt considerate de asemenea bunuri iar furnizarea acestora se incadreaza la livrari de bunuri.
Sintetic, diferenta dintre licenta/soft (imobilizare necorporala) si licenta/soft prestare de serviciu se prezinta astfel:
* prestare de serviciu, daca:
- este adaptat la nevoile firmei, soft specific;
- de obicei este transmis pe cale electronica;
- se considera serviciu chiar daca este pe suport material;
- se declara in decontul 300 sau 301;
- nu se raporteaza in declaratia 390;
- locul prestarii se considera locul clientului, daca acesta este inregistrat in scop de T.V.A..
* bun sau imobilizare necorporala, daca:
- este general, soft standard, de exemplu windows;
- este furnizat pe suport material: cd, memory-stick;
- se declara in decontul 300 ca livrare sau achizitie intracomunitara ;
- se raporteaza in declaratia 390;
- locul achizitiei: locul unde se termina transportul.
Deci, in functie de aceste detalii si de clauzele contractuale, numai dvs. puteti decide daca operatiunile respective reprezinta livrare de bunuri sau prestare de servicii.
Totusi, presupun ca va referiti la licentele cu privire la programele informatice, caz in care comercializarea licentelor este un serviciu electronic pentru care se aplica regula de taxare de la articolul 133 alineatul 2 litera g) punctul 133, alin. 2, lit. g “ locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix,.........., in cazul urmatoarelor servicii: “ punctul 12 “ serviciile furnizate pe cale electronica;”
Asa cum sunt enumerate in Codul fiscal la articolul 1251 “Semnificatia unor termeni si expresii” la punctul 26, in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica se cuprind:
- furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
- mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
- furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora;
- furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date.
Deci, vanzarea unei licente soft se poate incadra la prestari de servicii furnizate electronic.
In relatiile cu beneficiarii stabiliti in state membre sau in state terte, astfel de servicii sunt neimpozabile in Romania numai daca beneficiarul acestora este o persoana impozabila. Deci incadrarea beneficiarului la persoane impozabile este o conditie pentru prestatorul din Romania de a considera serviciul neimpozabil in Romania „ locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client ……..sa fie o persoana impozabila actionand ca atare …….”.
In situatia in care beneficiarul dvs. este o persoana neimpozabila, adica o fundatie, o asociatie, o insitutie publica, o persoana fizica sau orice alta entitate care nu desfasoara activitati economice, locul prestarii este in Romania, motiv pentru care firma dvs. trebuie sa emita factura cu TVA colectata.
Persoana juridica neimpozabila este definita la articolul 125^1 “ Semnificatia unor termeni si expresii” la punctul 19 “ persoana juridica neimpozabila reprezinta persoana, alta decat persoana fizica, care nu este persoana impozabila, in sensul art. 127 alin. (1)” , persoana impozabila fiind cea definita la punctul 18 “ persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica;”.
In concluzie:
* daca beneficiarul licentelor este o persoana impozabila, vanzarea licentelor este pentru firma dvs. operatiune neimpozabila in Romania, caz in care:
- pe factura se inscrie mentiunea “neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) lit. g) pct. 12”.
- prin decontul de TVA operatiunea se raporteaza la randul 3.
Deci, pana acum ati procedat corect, cu mentiunea ca operatiunea nu se considera “ scutita cu drept de deducere a TVA” ci “ neimpozabila” in Romania. Desi este operatiune neimpozabila, firma dvs. isi poate exercita dreptul de deducere pentru toate achizitiile de bunuri si servicii necesare desfasurarii activitatii firmei dvs.
* daca beneficiarul licentelor este o persoana neimpozabila, vanzarea licentelor este pentru firma dvs. operatiune impozabila in Romania, caz in care:
- prin factura se colecteaza TVA la cota standard 19%;
- prin decontul de TVA operatiunea se raporteaza la randul 7.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca incepand cu anul 2010, intervin modificari privind regi-mul de taxare si de raportare al serviciilor asa cum sunt reglementate prin O.U.G. nr. 109 109 din 7 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in M.Of. nr. 689 din 13 octombrie 2009.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicare regim de scutire TVA pentru vanzare locuinta care nu mai este noua
Intrebare: O companie, platitoare de TVA, a achizitionat, de la alta persoana juridica, mai multe parcele de teren si case, in diferite stadii de executie, respectiv unele la rosu, altele finalizate. Acest complex de locuinte a fost facut de fostul proprietar pentru a fi dat in folosinta angajatilor, ca locuinte de serviciu, dar fiindca si-a lichidat afacerea, le-a vandut. Unele dintre acestea au fost locuite. Vanzarea catre noul proprietar s-a facut cu taxare inversa.vezi AICI raspunsul specialistilor <<
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
OANAF 2328/2016: Modificarea OANAF 3769/2015 - declararea operatiunilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVAFormularele care trebuie depuse pana maine inclusivReducerea TVA a facut ca preturile de consum sa scadaDeducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt – Partea a 2-aCodul fiscal 2008 - Capitolul X. Regimul deducerilor - art. 145-149Ultimele articole
5 operatiuni care NU intra in sfera TVAAjustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarPanouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVAArticole similare
Servicii transport bunuri pe parcurs extern. Ce tratament se aplica in ce priveste TVA-ul?Servicii achizitionate in anii 2007 si 2010. Regim TVA. Obligatii declarativeStudiu de caz: Monografie cheltuiala si TVA combustibil. Deductibilitate partiala si TVA la incasareAtentie! Decontul special de TVA se depune luni!Deducere TVA la stoc de marfa. Cum declaram in decontul de TVA?Ultimele articole
Perioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriE-Factura: Ce amenzi se aplica pentru facturile care NU sunt trimise in 5 zile de la emitere in sistemDECONT TVA completat si transmis eronat. Cum se poate corecta procedura?Formularul 300 pentru 2021. De cand se va folosi noul Decont de TVA?Factura inregistrata de doua ori. Corectie DECONT TVAArticole similare
TVA - Regimul special pentru agentiile de turismCorectare erori contabile. Procedura si implicatiiFACTURAre taxa drum cu TVA din alt stat UE. Cum inregistram si cum declaram in decontul de TVA?Ce regim TVA se aplica pentru livrare de bunuri in lant?Actul care majoreaza semnificativ impozitarea cetatenilor. Ce se modificaUltimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarPanouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Neplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVALivrari catre clienti din state terte. Care este regimul fiscal TVASponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Aveti intrebari legate de Spatiul Privat Virtual? Va raspundem!Aplicarea cotei TVA de 5% - Capcanele ascunse de OUG 89/2018. Dificultati intampinate de contabili in 2019Cum sa rezolvati de 2 ori mai multe probleme de contabilitate intr-un timp de 2 ori mai scurtVanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si STUDII DE CAZ utileNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 STUDII DE CAZ utile contribuabililorCoduri SAF-T. Coduri care ai nevoie pentru completarea corecta a D406Stornare facturi. Ce este stornarea, cum se poate efectua si STUDII DE CAZ utile contribuabililorE-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"