Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, aduce modificari procedurii de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) a caror cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 35.000 euro, respectiv 119.000 lei.
Principalele modificari sunt cele ce urmeaza:
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care, in cursul anului precedent, nu depaseste plafonul de scutire (35.000 euro) sau cel determinat proportional cu perioada ramasa pana la finele anului pentru cea infiintata in cursul anului poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
Solicitarea se depune la organele competente in perioada 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale folosite de persoana impozabila. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.
Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.
In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa pe valoarea adaugata.
Manual de politici contabile - Stick USB
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Important! Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la 30 septembrie 2011 inclusiv.
Exemple
1. O persoana impozabila, infiintata in anul 2010, inregistrata in scopuri de TVA, a realizat la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 70.000 lei, echivalentul in euro a 20.700 euro. Deoarece cifra de afaceri obtinuta in anul 2011 nu depaseste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici (de 35.000 euro), persoana impozabila poate, pana la 10 ianuarie 2012, sa solicite organului fiscal competent scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
2. O persoana impozabila, infiintata in luna august 2011, inregistrata in scopuri de TVA, a realizat la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 35.000 de lei, respectiv 10.350 euro. intrucat cifra de afaceri recalculata proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la finele anului potrivit art. 153 alin. (5) din Codul Fiscal pentru care persoana impozabila poate aplica regimul de scutire este de 14.583 euro (35.000/12 x 5), persoana impozabila poate, pana la 10 ianuarie 2012, sa solicite organului fiscal la care este inregistrata ca platitoare de impozite si taxe scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
3. O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, cu perioada fiscala luna calendaristica, realizeaza la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 50.000 lei, respectiv 14.785 euro. in luna aprilie 2012, hotaraste sa iasa din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Cifra de afaceri realizata la finele lunii aprilie este de 6.000 lei, respectiv 1.774 euro. Deoarece cifra de afaceri recalculata proportional cu perioada scursa de la inceputul anului (ianuarie - aprilie) este mai mica decat plafonul de TVA recalculat pentru perioada de desfasurare a activitatii (35.000/12 x 4), persoana impozabila poate, pana la 10 mai 2012, sa solicite organului fiscal competent scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
4. O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, cu perioada fiscala trimestrul calendaristic, realizeaza la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 50.000 lei, respectiv 14.785 euro. in luna iunie a anului 2012, hotaraste sa iasa din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Cifra de afaceri realizata la finele lunii iunie este de 30.000 lei, respectiv 8.871 euro. intrucat cifra de afaceri recalculata proportional cu perioada scursa de la inceputul anului (ianuarie - iunie) este mai mica decat plafonul de TVA recalculat corespunzator perioadei de desfasurare a activitatii (35.000/12 x 6 = 17.500 euro), persoana impozabila poate, pana la 10 iulie 2012, sa solicite organului fiscal la care este inregistrata ca platitoare de impozite si taxe scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
Nota: Cursul de schimb valutar utilizat la calcularea plafonului de scutire de TVA este cel de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei/euro.
Sursa: Directia Finantelor Publice Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ajustarea TVA pentru client cu procedura de faliment inchisaUtil: Procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVACalendar fiscal aprilie 2012: Ce declaratii depunem luna aceastaIesirea din sistemul TVA. Procedura. Studiu de caz cu Irina DumitrescuAnularea codului de inregistrare in scopuri de TVA la retragerea optionala. Efecte fiscaleUltimele articole
Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataJoi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
Vanzare imobil de catre o persoana fizica. Regim TVAAchizitii intracomunitare de bunuri. Declarare TVA si inregistrare contabila. Situatii specialeAnexa la cererea de inregistrare in scopuri de TVA. Model formularInregistrare factura leasing fara intocmirea foilor de parcursANAF: Corectarea documentelor urmare a unei inspectii fiscaleUltimele articole
Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TJoi, 10 august 2023, termenul limita pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVAAchizitie intracomunitara cu TVA. Cum se inregistreaza corect factura receptionata?Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de cazArticole similare
Care este regimul TVA la import conform OUG nr. 125?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"