Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sub ce plafon poti deveni neplatitor de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: tva, majorare plafon, plafon scutire tva

Taxa pe valoare adaugata (TVA) este principala sursa de venituri la buget, alaturi de contributiile sociale, insa este si taxa care da cele mai multe dureri de cap oficialilor. Evaziunea in domeniu este extrem de ridicata, returnarile ilegale de TVA fiind cele care ii supara pe angajatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).




Se infiinteaza firme care dispar peste noapte numai cu scopul de a exploata legislatia fiscala in domeniul TVA. In ultimul an, MFP a incercat sa micsoreze numarul de firme platitoare de TVA cu orice pret. Saptamana trecuta a obtinut si primul succes: Consiliul Uniunii Europene a acceptat majorarea plafonului de platitor de TVA de la 35.000 la 65.000 de euro (ambele calculate la cursul din momentul aderarii: 3,3817 lei/euro)

In prezent, plafonul sub care o persoana juridica se putea declara neplatitoare de TVA era de 119.000 de lei. Dupa ce va intra in vigoare noua decizie, acesta va deveni 219.810 (aproximativ 50.000 de euro la cursul actual).

Aceasta prevedere nu va intra insa in vigoare imediat. Potrivit MFP, "in vederea aplicarii propriu-zise a masurii pentru care tara noastra a obtinut autorizarea din partea Consiliului Uniunii Europene, este necesara implementarea in legislatia nationala in domeniul TVA a prevederilor referitoare la majorarea plafonului cifrei de afaceri pana la care se poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, motiv pentru care autoritatile fiscale din tara noastra urmeaza sa reglementeze aceste prevederi in dreptul intern si sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, un act normativ in acest sens. Astfel, reglementarea masurii de majorare a plafonului se va realiza printr-o propunere de modificare si completare a Codului Fiscal ".

Cu alte cuvinte, pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unui act normativ prin care sa fie modificat plafonul cifrei de afaceri pana la care se aplica regimul special de scutire de la plata TVA pentru intreprinderile mici, se va aplica in continuare actualul plafon de 119.000 de lei.


Avantaj pentru cei ce vand casele de pe firma

In prezent, conditiile pentru scoaterea din evidenta ca platitoare de TVA a unei persoane inregistrate in scopuri de TVA sunt doua: in cursul anului 2011 nu a depasit plafonul de scutire de 35.000 de euro, iar cifra de afaceri realizata de la data de 1 ianuarie 2012 pana la data solicitarii scoaterii din evidenta nu depaseste plafonul de scutire de 35.000 de euro calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Decizia Consiliului Uniunii Europene ar putea avea efecte pozitive asupra celor care si-au achizitionat proprietati pe firma, dar care depasesc pragul de 119.000 de lei. Asta in conditiile in care in urma modificarii Codului Fiscal se pastreaza si scutirea de la ajustarea TVA la firmele care doresc sa devina neplatitoare.

Potrivit articolului 152, alineatul 7 al Codului Fiscal , "prin exceptie, persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform prezentului alineat nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv". Astfel, firmele cu cifre de afaceri cuprinse intre 119.000 si 219.810 ar putea sa vanda actionarilor proprietatile imobiliare fara a trebui sa achite diferenta de TVA pe perioada de neutilizare (20 de ani minus perioada in care proprietatea a fost un activ al firmei).

KPMG: Societatile comerciale, deficitare la capitolul TVA

Majorarea plafonului pare oportuna si ca urmare a faptului ca, potrivit unui studiu KPMG, societatile comerciale de la nivel international, printre care si cele romanesti, aloca in continuare resurse insuficiente domeniului TVA, acesta fiind de asemenea gestionat si evaluat necorespunzator.
Studiul KPMG International evidentiaza ca 63% din societatile comerciale multinationale nu au o persoana responsabila la nivel global specializata in domeniul TVA si ca majoritatea societatilor (59%) au intre 1 si 10 angajati cu norma intreaga (sau echivalentul acestora) specializati in domeniul impozitarii indirecte la nivel global si un sfert din subiectii chestionati nu au niciun specialist in domeniul TVA, angajat cu norma intreaga.

Avand in vedere faptul ca nivelul fluxurilor de numerar in materie de TVA pe care societatile comerciale multinationale le gestioneaza variaza intre 1 si 10 miliarde de dolari, o concluzie ar putea fi aceea ca sunt alocate resurse insuficiente in acest sens. In plus, doar 32% din subiectii chestionati au caracterizat politicile din domeniul TVA ca fiind foarte bune sau excelente.

In ceea ce priveste investitiile viitoare in managementul specializat in domeniul TVA, 39% din respondenti au considerat prioritare investitiile in procese, 35% au considerat prioritare investitiile in tehnologii si 26% au considerat prioritare investitiile in capitalul uman.

Mai mult, doar 20% din respondenti au calificat procesul de implementare al acestor politici ca fiind unul foarte bun sau excelent. "Avand in vedere situatia la nivel global, putem afirma ca, cel putin din punctul de vedere al managementului TVA, societatile romanesti au un drum foarte lung de parcurs.

Marea majoritate a societatilor comerciale multinationale au, in medie, doar o persoana alocata cu norma intreaga care sa acopere obligatiile fiscale, inclusiv TVA, in timp ce multe alte societati nu au nicio persoana alocata cu norma intreaga pentru taxe", considera Ramona Jurubita, Partener si Lider al Departamentului Impozite Indirecte din KPMG Romania.

"Avand in vedere ca trendul la nivel global, dar si in Romania este indreptat catre impozitarea indirecta, este recomandat ca societatile sa analizeze cu atentie modalitatea de gestionare a departamentului de taxe, inclusiv a TVA", sustine oficialul KPMG.

Sursa: finantistii.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sub ce plafon poti deveni neplatitor de TVA":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016