keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cand NU se considera depasit plafonul de scutire pentru firmele care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 27 Dec. 2021 Exclusiv
Cand NU se considera depasit plafonul de scutire pentru firmele care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA
Tags: plafon scutire tva, inregistrare in scopuri de tva

O societate care in cursul anului a realizat exclusiv operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere, cu venituri din aceste operatiuni mai mari de 300.000 lei, urmeaza sa realizeze si venituri din operatiuni taxalbile.

Este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de prima operatiune taxabila? Poate opta pentru aplicarea regimului normal de taxa inainte de prima operatiune taxabila? Care este procedura inregistrarii in aceasta situatie?
 
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Daca a realizat, exclusiv, operatiuni scutite fara drept de deducere, se considera ca plafonul de 300.000 lei/an calendaristic nu este depasit, motiv pentru care societatea nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal inainte de realizarea primei operatiuni taxabile.
In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (3) paragraful 2 "(3) ....... Persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 nu se considera ca depaseste plafonul prevazut la alin. (1)."
Se va considera ca depaseste acest plafon din prima luna in care va incasa avansuri aferente operatiunilor taxabile si va realiza operatiuni taxabile, eventual operatiuni neimpozabile in Romania (de exemplu, prestari intracomunitare de servicii).
Referitor la avansrui, am in vedere prevederile din normele de aplicare ale art. 310, de la pct. 83 alin. (3) "La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal."
In cifra de afaceri de 300.000 lei/an nu se ia in calcul vanzarea activelor fixe utilizate anterior drept bunuri de capital necesare desfasurarii activitatii economice, aspect reglementat prin art. 310 alin. (2)  din Codul fiscal " ….. Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila."
In acest context, trebuie retinuta, in primul rand, definitia activului corporal fix asa cum este reglementata in Codul fiscal prin art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 3
" (1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:  ….
3. active corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative;".
In al doilea rand, trebuie retinute criteriile pentru incadrarea unei livari in operatiune accesorie activitatii principale conform conditiilor de la pct. 70 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 300
   " (4) O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
    b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
    c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative. "
 
Pana la realizarea cifrei de afaceri de 300.000 lei reglementata prin art. 310, societatea are posibilitatea sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal, prin optiune, conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal 
" (1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
.........
    c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;"
 
Procedura de inregistrare prin optiune este reglementata prin O.P.A.N.A.F. nr. 239 din 17 februarie 2021.
 
Pentru inregistrare, persoana impozabila depune la organul fiscal competent declaratia de mentiuni cod 010 in care completeaza optiunea la rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata", subsectiunea "Ulterior desfasurarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere" pct. 1.7
"1.7. Inregistrare prin optiune pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi cifra de afaceri realizata conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal"
 
In situatia in care persoana impozabila nu prezinta risc fiscal, i se comunica Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA. Dupa comunicare, inregistrarea este operata in Registrul contribuabililor inregistrarea in scopuri de TVA si persoana impozabila este inscrisa in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. 
Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal se considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.

 
 
 
 
 
Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016