Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul achizitionarii de utilaje

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: oanaf 418/2012, tva, declaratia 394, oanaf 3596/2011

Va prezentam o situatie referitoare la anularea inregistrarii in scopuri de TVA in conformitate cu art 153 alin 9 litera e, astfel: - in 31-07-2012 societatea achizitioneaza utilaje in scopul demarari de activitati economice - in 01-08-2012 se emite decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, datorita depunerii in ultimul semestru a decontului cu zero (fara activitate) - in 11 septembrie societatea se reinregistreaza in scopuri de TVA


Intrebarile sunt:
1. cum se inregistreaza marfurile cumparate de la furnizori si vindute catre clienti in intervalul 01-08-2012 la 11-09-2012 (interval in care inregistrarea in scop de TVA a fost anulata), in speta ce se intimpla cu TVA-ul inregistrat pe casa de marcat in acesta perioada, societatea fiind anuntata abia de curind de respectiva anulare?
2. cum se intocmeste declaratia 394 perioada fiind ce trimestriala

Raspuns:
Potrivit art 153 alin (9) lit e din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
" Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

e) daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic.

Incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, respectiv incepand cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care  a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situatie".
 
Conform art 11 alin (1^3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal : "Contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)—e) nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada respectiva".
 


Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta ca pe perioada anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA, societatea are obligatia de a colecta TVA si de a o plati la bugetul de stat, dar nu are dreptul de a deduce TVA din facturile de achizitii efectuate in perioada 01.08.2012-11.09.2012.
 
Potrivit art 156^3 alin (10) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal : "Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin.(9) lit. a)—e) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1^1) si (1^3), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA".
(declaratia 311 reglementata de OANAF 418/2012).
 
Referitor la declaratia 394 pe perioada anularii inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit art 1 din OANAF 3596/2011:
 
"Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania".
 
Drept urmare, pe perioada anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA, nu se depune declaratia 394, intrucat in aceasta perioada societatea nu mai este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul achizitionarii de utilaje":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016