Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom analiza mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate "transporturi rutiere de marfa" si care inregistreaza o dauna la unul dintre autovehiculele din patrimoniu.
Vom analiza mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate "transporturi rutiere de marfa" si care inregistreaza o dauna la unul dintre autovehiculele din patrimoniu.Masina fiind asigurata, asiguratorul a achitat factura de reparatii direct in contul societatii care a efectuat reparatia (service-ului). Factura fiscala este emisa pe numele societatii de transport, cu datele de identificare ale acesteia.
Originalul facturii se afla la societatea de asigurare (conditie pentru a plati despagubirea).
In conditiile in care service-ul va declara aceasta factura ca emisa catre societatea de transport in Declaratia 394, fara a fi declarata si de societatea de transport, se va crea o neconcordanta intre cele doua declaratii. Vom vedea astfel cum va proceda service-ul in ce priveste Declaratia 394.
Solutia consultantului:
In conformitate cu prevederile art. 1 din OANAF 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Instructiunile de completare a formularului 394, aprobate prin ordinul mai sus mentionat stabilesc ca, declaratia se completeaza si se depune de catre:

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7) din Codul fiscal pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de lege. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea «taxare inversa» sau «TVA la incasare».
Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea «taxare inversa» sau «TVA la incasare».
Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.
Asadar, declaratia 394 se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Acestea sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Avand in vedere aceste prevederi legale consideram ca societatea de transport pe numele careia a fost emisa factura de reparatii auto are obligatia de a raporta aceasta factura in Formularul 394. De asemenea, unitatea care a efectuat serviciile de reparatii va include factura emisa in Formularul 394.
Pentru evidentierea facturii in declaratia 394 societatea trebuie sa solicite unitatii care a efectuat reparatia o copie a documentului respectiv.
In lipsa exemplarului original al facturii societatea nu va avea dreptul la deducerea TVA aferenta serviciilor de reparatii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nou proiect ANAF pentru completarea OANAF 7/2010 pentru aprobarea unor formulare de inregistrare in scopuri de TVARomania a fost reclamata la CE pentru incalcarea Directivei TVAInspectii fiscale. 1,33 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor din luna aprilie 2024Norme actuale privind ajustarea TVA. Impactul asupra profitului impozabilReminder: 28 februarie, termenul limita pentru depunerea Cererii de restituire a accizelorUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Bunuri achizitionate in folosul asociatului. Care va fi tratamentul fiscal?Reminder ANAF! Joi, 30 decembrie 2021, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Factura primita cu intarziere. Se declara in Declaratia 300 si D 394?Atentie la cum completati Formularul 394 incepand cu luna octombrie!Achizitie teren de catre PFA de la persoana fizicaUltimele articole
DECLARATIA 394: Cum completezi in mod corect autofacturileTVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiDECLARATIA 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVACe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?Articole similare
Vanzare bunuri ce nu sunt proprietateVIDEO: Inregistrarea FACTURIi receptionate cu intarziereOperatiuni privind incasari prin card bancar si ajustare TVA aferent sumelor returnate. Care e procedura privind Split TVA?E-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVATransmitere FACTURI in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024Ultimele articole
TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Depunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Declaratia 394: Cum completezi in mod corect autoFACTURIleE-Transport vs E-TVA: Cum gestionam neconcordanteleTermen limita e-Factura: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiArticole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul IV. Impozitul pe mijloacele de transport - art. 261-265Deductibilitate cheltuieli si TVA TRANSPORT MARFAModel de Declaratie pe propria raspundere si masurile anti-Covid-19 pe durata starii de alerta(Informare MAI)Ajustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 149 - Cod FiscalAnunt ANAF: Deductibilitate amortizare fiscalaUltimele articole
Transport international. Conditii pentru a aplica scutirile de TVAE-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaBunuri cu risc fiscal ridicat, confiscate de DGAF. Actiunile de control continua si in perioada urmatoareE-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Noutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"