Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raportare ANAF prin Declaratia 394, in cazul incasarii prin bon fiscal cu emitere de factura.

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: casa de marcat, bon fiscal 2018, declaratia 394, raportare anaf

Cum se inregistreaza in contabilitatea sumele incasate cu bon fiscal din gestiunea de amanunt? Este corect ca in centralizatorul lunar (dat de memoria casei de marcat), sumele incasate cu bon fiscal sa fie adunate si sa se dubleze TVA? Aceasta este una dintre intrebarile la care va raspunde specialistul nostru.

Un alt aspect care va fi clarificat este cel legat de incasarea cu bon fiscal, caz in care casa de marcat nu da un duplicat al acelui bon, care sa poata fi atasat la Registru de Casa. Distribuitorul casei de marcat impreuna cu programatorul spun ca nu trebuie sa se listeze un bon duplicat. In acest caz, sunt companii care nu stiu cum trebuie procedat corect!
 

Raspunsul specialistului

In cazul vanzarilor cu amanuntul, vanzatorul are obligatia sa utilizeze casa de marcat, caz in care elibereaza un bon fiscal catre cumparatorul persoana fizica. Numai la solicitarea cumparatorului, vanzatorul emite o factura in care inscrie mentiunea "incasat, conform bon fiscal seria/nr.", daca incasarea se efectueaza in numerar, sau mentiunea "incasat prin card bancar". Deci, in primul rand se emite bonul fiscal si apoi factura.

In Registrul de casa se inscriu numai sumele incasate, efectiv, in numerar, conform raportului emis de casa de marcat, fara a se inscrie si valoarea bonurilor fiscale care a fost incasata prin card bancar. Astfel, pentru incasarile efectuate prin card bancar se organizeaza o evidenta tehnico - operativa confirmata printr-un raport zilnic emis de casa de marcat, fara a fi inscrisa in Registrul de casa.

Deci, in situatia vanzarilor cu amanuntul, confirmate prin casieria magazinului, casa de marcat electronica fiscala emite:
    • un singur bon fiscal in care sunt inscrise marfurile vandute, valoarea totala a acestora si TVA aferenta, inclusiv mentiunea "numerar".
Acest bon tine loc si de chitanta pentru client. Deci, pentru vanzari, casa de marcat emite un singur bon fiscal, valoarea totala a acestora fiind regasita in Raportul fiscal de inchidere zilnica reglementat prin art. 64 alin. (2), (3), (4), (5), respectiv alin. (6), dupa caz, din normele metodologice de aplicare ale O.U.G. nr. 28/1999;
    • doua bonuri fiscale identice, in care sunt inscrise marfurile vandute, valoarea totala a acestora si TVA aferenta, inclusiv mentiunea "platit card" si un sigur bon prin care se confirma incasarea prin card bancar cu mentiunea "vanzare CTLS", inclusiv tipul cardului bancar, de exemplu "Visa Electron Contactless" si banca vanzatorului, de exemplu UniCredit Bank. Acest bon/chitanta, din care unul pentru vanzator si unul pentru cumparator confirma incasarea contravalorii bunurilor vandute conform raportului de vanzari marfuri al carui numar este  inscris in bon. Bonul fiscal emis pentru vanzator este utilizat pentru organizarea evidentei tehnico operative a vanzarilor efectuate intr-o zi, marcate de catre fiecare casier, fiind obligatorie asigurarea concordantei dintre valoarea totala a vanzarilor efectuate (inclusiv TVA) confirmata prin Jurnalul electronic emis cu aparatul de marcat electronic fiscal si:
        1) numerarul efectiv incasat, care trebuie sa se regaseasca in Registrul de casa. Astfel, in x-ml emis de memoria casei de marcat sumele nu trebuie sa se dubleze, aspect care trebuie clarificat cu distribuitorul.
        2) incasarile prin carduri bancare care urmeaza a fi confirmate, ulterior, prin extrasele de cont bancar.

Deci, valoarea vanzarilor nu se dubleaza, chiar daca are loc emiterea facturii, doar la solicitarea persoanei impozabile, indiferent. Totusi, in declaratia informativa cod 394 nu se raporteaza valoarea bonurilor fiscale pentru care s-a emis factura. Prin decontul de TVA cod 300 se raporteaza valoarea totala a vanzarilor, indiferent de modalitatea de incasare a contravalorii acestora.
Se cunoaste faptul ca valoarea bonurilor fiscale emise pentru vanzarea marfurilor ca operatiune taxabila,  trebuie raportata, obligatoriu prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul (I1), in cartusul G, alocat pentru "INCASARI IN PERIOADA DE RAPORTARE PRIN INTERMEDIUL AMEF INCLUSIV INCASARILE PRIN INTERMEDIUL BONURILOR FISCALE CARE INDEPLINESC CONDITIILE UNEI FACTURI SIMPLIFICATE INDIFERENT DACA AU/NU AU INSCRIS CODUL DE INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA AL BENEFICIARULUI (I1)", dar numai daca pentru contravaloarea incasata a marfurilor nu s-a emis o factura.

De retinut este faptul ca in cartusul G nu se raporteaza valoarea bonurilor fiscale pentru care au fost emise facturi in regim normal conform prevederilor art. art. 319 alin. (20) din Codul fiscal. De exemplu, daca s-a emis o factura la solicitarea unei persoane fizice  care a primit un bon fiscal pentru suma achitata, acel bon se scade din totalul bonurilor fiscale emise intr-o perioada fiscala, iar factura emisa se raporteaza in cartusul D "LISTA OPERATIUNILOR TAXABILE EFECTUATE PE TERITORIUL NATIONAL" cu detalierea pe  operatiuni efectuate cu persoane neinregistrate in scopuri  de TVA, partener tip 2. De exemplu., daca in luna septembrie  2018 s-au emis 120 de bonuri fiscale, din care pentru trei vanzari s-au emis trei facturi, prin declaratia cod 394 aferenta lunii septembrie 2018 se raporteaza un numar de 117  bonuri (120 – 3= 117), cu suma aferenta acestora.

Modul de completare a cartusului G este detaliat in Anexa 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f " reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  3769 din 23 decembrie 2015, cu ultima modificare efectuata prin O.P.A.N.A.F. nr.  2328  din 5 august 2016. Prin declaratie se completeaza si numarul aparatelor de marcat electronice fiscale utilizate in fiecare luna din perioada de raportare.

Se completeaza urmatoarele 4 informatii pentru incasarile prin casa de marcat electronica fiscal:
    • numarul total de bonuri fiscale. Acest numar se raporteaza cumulat, indiferent de cota TVA aplicata;
    • valoarea totala a incasarilor, separat, pe fiecare cota TVA;
    • baza impozabila;
    • TVA aferenta, defalcata pe fiecare cota aplicata 19%, 9%, 5%.
Deci, in cartusul G nu se raporteaza valoarea bonurilor fiscale pentru care au fost emise facturi in regim normal, conform prevederilor art. 319 alin. (20) dinCodul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raportare ANAF prin Declaratia 394, in cazul incasarii prin bon fiscal cu emitere de factura.":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016