Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cat de detaliat trebuie sa fie bonul fiscal emis de o societate care presteaza servicii? La aceasta intrebare va raspunde unul dintre consultantii nostri fiscali, plecand de la situatia unei societati comerciale cu profil stomatologic al carei reprezentant vrea sa stie daca este necesar ca pe bonul fiscal emis de aparatele de marcat sa apara detaliat serviciul.
Raspunsul specialistului
Conform art. 4 din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal care trebuie sa cuprinda cel putin:
-
denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent;
-
adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal;
-
logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine;
-
data si ora emiterii;
-
denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat;
-
pretul sau tariful unitar;
-
cantitatea;
-
valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa;
-
valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
-
valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota;
-
valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea Verde a Contabilitatii
Art. 56 din norma metodologica pentru aplicarea OUG nr. 28/1999 prevede ca, continutul bonului fiscal, cu exceptia bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitatilor de schimb valutar si de taximetrie, cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
b) numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
c) numele sau codul operatorului;
d) denumirea fiecarui bun livrat sau a serviciului prestat;
e) pretul sau tariful unitar;
f) cantitatea;
g) valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei acesteia;
h) valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
i) valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cota;
j) valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, daca este cazul;
k) valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul;
l) codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta;
m) unitatea de masura, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta;
n) modalitatea de plata, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
Astfel, bonul fiscal trebuie sa contina denumirea fiecarui serviciu prestat. Intrucat nici OUG 28/1999, nici normele de aplicare nu definesc notiunea de „denumire” consideram ca pe bonul fiscal denumirea serviciului trebuie predefinita astfel incat sa permita identificarea acestuia.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale ITM: Amenzi de peste 1,26 milioane de lei pentru firmele din domeniul serviciilor de cazareSituatia controalelor realizate de Inspectia Muncii in ultima saptamana. Au fost verificati peste 2000 de angajatori12 masuri pentru cresterea accesului IMM-urilor la finantareD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleControale e-Transport: 300 de inspectori antifrauda verifica traficul rutierUltimele articole
E-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportControale ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce SANCTIUNI au fost aplicateCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind SANCTIUNIle aplicate in sistemArticole similare
Deductibilitate cheltuieli efectuate cu bon fiscal. Ce conditii se impun la semnarea facturilor?Incetare activitate. Valorificare AMEFServicii de alimentatie publica. Cum se reflecta corect inregistrarile in jurnalul de TVA?Firmele vor avea aparate de marcat modificate. Noile reglementari OUG 91/2014Emiterea ulterioara a facturii, in baza bonului fiscal. Situatii de care firmele se pot lovi in aplicarea legiiUltimele articole
Livrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalDefiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAProiect: Completarea OUG 28/1999 privind obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscaleTransmiterea facturilor in relatia B2C, dupa 1 iulie 2024Articole similare
Raportare ANAF prin Declaratia 394, in cazul incasarii prin bon fiscal cu emitere de factura.Societate neplatitoare de TVA: Restituire avans incasat pentru care s-a emis bon fiscalHG 804/2017: Ce elemente noi va include bonul fiscal din 2018?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"