Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ANAF privind modificarile in legislatia caselor de marcat: Emiterea bonurilor fiscale nu e obligatorie pentru anumiti operatori economici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 30 Iul. 2019
Tags: aparate de marcat, automate comerciale, transport de persoane, legea 1362019

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov (DGRFP), structura din cadrul ANAF, face cateva precizari privind modificarile aduse prin Legea nr. 136/2019, publicata in 17 iulie, in M. Of.

Asadar, vizate de modificari sunt aparatele de marcat electronice fiscale integrate in echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale care functioneaza fie pe baza de plati cu cardul, fie pe baza de numerar (bancnote sau monede). Exceptie fac cele integrate in automatele utilizate pentru livrarea de produse energetice. De asemenea, legea prevede modificari si in cazul transportului de persoane.

Incepem cu automatele comerciale.

Aparatele de marcat fiscale (cu care vor fi dotate automatele comerciale) nu trebuie, obligatoriu, sa aiba inglobarea constructiva a dispozitivului de imprimare si a afisajului client, potrivit art. 3 din OUG 28/1999, completat prin Legea nr. 136/2019, alin. (21). 

Asadar, DGRFP Brasov noteaza ca noutatile aduse prin actul legislativ sunt urmatoarele
- la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999 (privind obligatia operatorilor economici de a emite bonuri fiscale si de a le inmana clientilor), s-a introdus exceptia de a emite bonuri fiscale pentru operatorii care utilizeaza aparate de marcat fiscale pentru care nu este obligatorie inglobarea dispozitivului de imprimare. 
- se abroga exceptia de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale pentru livrarile de bunuri sau serviciile efectuate prin automatele comerciale ce functioneaza pe baza de acceptatoare de bancnote sau monede. (art. 2 lit. p) OUG 28/1999) 

Astfel, toti operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, trebuie sa doteze automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale. Termenul final pentru aceasta obligatie este data de 31 decembrie 2019.

Recapituland, retinem ca operatorii economici care au aparate de marcat fiscale integrate in echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale: 
  •  nu trebuie obligatoriu sa aiba inglobarea constructiva a dispozitivului de imprimare si a afisajului client;
  •  nu sunt obligati sa emita si sa inmaneze bonurile fiscale clientilor;
  •  daca aparatele de marcat electronice fiscale s-au defectat, pana la repunerea in functiune a acestora, utilizatorii nu sunt obligati sa inregistreze in registrul special operatiunile efectuate;
  •  nu sunt obligati sa inlocuiasca memoria fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate la schimbarea adresei de la locul de instalare. 

Legea 136/2019 aduce modificari si in ce priveste transportul de persoane.

Intre noutati, DGRFP Brasov aduce in atentia contribuabililor exceptarea de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale in cazul:
  •  transportului international contra cost (atunci cand ne referim la transportul de persoane),
  •  serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate, autorizat sa fie efectuat in interiorul unei localitati, pe baza de bilete sau abonamente tiparite,
  •  serviciului de transport persoane cu metroul, asimilat cu transportul local; (art. 2 lit. c) si r) din OUG 28/1999)

Operatorii de transport rutier care efectueaza transport de persoane prin servicii regulate in transportul rutier national sunt obligati sa doteze autovehiculele cu care executa aceste servicii cu aparatele de marcat electronice fiscale prevazute la art. 3 alin. (2) din OUG nr. 28/1999, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a acestei legi, respectiv 20 iulie 2019; (art. III alin. (2) din Legea nr. 136/2019)
Alineatele (1), (2) si (4) ale articolului 40 din OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, care prevedeau ca transportul rutier national contra cost de persoane prin servicii regulate  se efectueaza numai cu autobuze dotate cu aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri, acest aparat trebuind sa indeplineasca toate conditiile si functiile prevazute de legislatia in vigoare au fost ABROGATE.

Sursa: DGRFP Brasov
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ANAF privind modificarile in legislatia caselor de marcat: Emiterea bonurilor fiscale nu e obligatorie pentru anumiti operatori economici":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016