Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii ca, prin H.G. nr.355/2023 (M.O. nr. 344/ 24.04.2023) s-au modificat si completat Normele metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin H.G. nr. 479/2003.
Actul normativ mentionat mai sus, vizeaza inclusiv reglementarea urmatoarelor aspecte :
- A fost stabilita configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat electronice fiscale integrate in echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, in vederea testarii si avizarii acestora de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - ICI Bucuresti .
- Sunt clarificate informatiile privind locul de instalare, care se inscriu in antetul bonului fiscal, in cazul aparatelor de marcat electronice fiscale utilizate in activitatile cu caracter ambulant, al celor utilizate de operatorii de transport rutier care efectueaza transport de persoane prin servicii regulate in transportul rutier national, instalate pe mijlocul de transport, precum si in cazul celor care sunt integrate in echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale, tinand cont de situatiile care pot sa apara in practica.Astfel, in cazul acestor aparate de marcat, se precizeaza faptul ca prin adresa de la locul de instalare a aparatului se intelege adresa sediului social al utilizatorului.
in cazul aparatelor de marcat electronice fiscale care sunt integrate in echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale, in antet se inscrie si seria de fabricatie a automatului comercial.
- Tehnicianul de service al unitatii de service acreditate, care instaleaza aparatul de marcat electronic fiscal , aplica o eticheta, la loc vizibil, in interiorul automatului comercial, sau in exteriorul acestuia, atunci cand din punct de vedere tehnic nu se poate aplica in interior, din care sa rezulte ca respectivul automat este fiscalizat.
- Au fost modificate dispozitiile care reglementeaza procedura de urmat de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale la incetarea activitatii
acestora, precum si in situatia in care aparatul de marcat se transfera de la un punct de lucru la altul.
- Au fost introduse noi dispozitii legale care trebuie respectate atat de catre operatorii economici care au obligatia emiterii de bonuri fiscale , cat si de catre unitatile de service acreditate , respectiv de catre distribuitorii autorizati ai aparatelor de marcat electronice fiscale."
Baza legala:
- O.U.G. nr.28/25.03.1999 ,*** Republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare;
- H.G. nr.355/20.04.2023 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Manual de politici contabile - Stick USB
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
HG 355/2023: 7 modificari aduse la Normele metodologice ale caselor de marcatArticole similare
Factura storno. Incasare avans. Ce solutii avem?Norme actuale: Rambursarea TVA catre persoane impozabileCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul VIII^1 - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personalScutiri speciale legate de traficul international de bunuriORDIN Nr. 3.387 din 2009 al ministrului finantelor pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2009Ultimele articole
Facturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?NOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpRegim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Articole similare
Este in Monitorul Oficial! Termenul pentru introducerea caselor de marcat electronice a fost prelungitComunicat ANAF privind colectarea TVAFirmele trec la casele de marcat cu jurnal electronic din 2016Implicatii fiscale pentru activitatile exceptate de la obligatia dotarii cu AMEFANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAUltimele articole
E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAProiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulLivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabili
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"