Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Patronatul caselor de marcat: 10 recomandari pentru a evita amendarea in cazul utilizarii AMEF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 23 Oct. 2019
Tags: case de marcat, sanciuni, recomandari

Patronatul Comerciantilor si Servisantilor de Case de Marcat din Romania a elaborat un material informativ prin care ofera recomandari utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) astfel incat sa evite sanctiunile organelor abilitate.

Legislatia noilor case de marcat a modificat reglementarile privind amenzile pentru nerespectarea regimului utilizarii noilor AMEF. Cele mai consistente modificari au fost introduse prin OG 20/2017. 
Asadar, in cele ce urmeaza va aratam cele 10 recomandari enuntate de Patronatul caselor de marcat din Romania astfel incat sa evitati amenzile privind utilizarea AMEF conform legislatiei in vigoare (OUG 28/1999 si Normele sale de aplicare). Iata ce amenzi riscati in cazul nerespectarii acestor recomandari:
 
1. Sanctiune: amenda de 2.000-4.000 de lei - pentru necomunicarea firmei de service despre defectarea casei de marcat conform procedurii din contractul de service. 
Asadar, pentru a evita sanctiunea, “ART.102. In cazul defectarii aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorul notifica distribuitorul sau unitatea de service acreditata, dupa caz, pastrand dovada notificarii defecÈ›iunii, iar reconstituirea carÈ›ii de intervenÈ›ii È™i prezentarea acesteia la organul fiscal se va face in 72 de ore de la anunÈ›area defecÈ›iunii. Modalitatea de notificare este cea prevazuta de parÈ›ile contractante la momentul comercializarii aparatului de marcat electronic fiscal sau ulterior.” 

2. Sanctiune: avertisment / amenda 1.500- 20.000 de lei/ Confiscare sume/ Suspendare activitate  - pentru neemiterea de chitante fiecarui client atunci cand casa de marcat nu functioneaza/ neinregistrarea vanzarilor in Registrul special.
Pentru a evita sanctiunile: “ ART.6. (2) Pana la repunerea in functiune a aparatului defect, utilizatorii, cu exceptia taximetristilor, inregistreaza toate operatiunile efectuate in aceasta perioada intr-un registru, denumit in continuare registru special, care se completeaza fara stersaturi si fara spatii neutilizate. 
 
ART.7.(1) Pana la repunerea in functiune a aparatului defect utilizatorii, cu excepÈ›ia caselor de schimb valutar, emit chitante, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientilor, in conditiile prevazute de Legea nr. 227/2015, cu modificarile È™i completarile ulterioare. ...“ 
 
3. Sanctiune: amenda de 2.000-4.000 lei pentru omiterea indatoririi de a scrie in Cartea de interventii ora la care ati anuntat firmei de service defectarea casei de marcat.
 
Pentru evitarea sanctiunii, “ART.6. (1) In situatia defectarii aparatului de marcat electronic fiscal utilizatorii consemneaza in cartea de interventii a aparatului de marcat electronic fiscal, prezentata in anexa nr. 1, data si ora la care au anuntat defectarea acestuia si pastreaza notificarea efectuata conform celor convenite de partile contractante potrivit dispozitiilor art.1 alin.(8^1) din ordonanta de urgenta. 
 
4. Indatorire: Dupa ce tehnicianul de service a reparat casa de marcat, totalizati vanzarile din Registrul special si emiteti un bon fiscal cu aceasta valoare. 
“ART.6. (5) La repunerea in functiune a aparatului tehnicianul unitatii de service acreditate, denumit in continuare technician de service, consemneaza in registrul special, dupa ultima inregistrare a operatiunilor … de utilizator, data si ora inceperii functionarii aparatului, sub semnatura si numele in clar ale tehnicianului de service.“ 
 
5. Indatorire: Efectuati revizia tehnica a casei de marcat.
“ ART. 106.(2) Distribuitorii autorizaÈ›i sunt obligati ca, prin intermediul propriilor tehnicieni de service sau ai unitatilor de service acreditate, sa asigure: 
...
d) efectuarea a cel putin o verificare anuala a a.m.e.f.”
 
6.Sanctiune: Amenda de 4.000-6.000 pentru permiterea persoanelor neautorizate sa intervina asupra casei de marcat.
Pentru evitarea sanctiunii, respectati prevederile OUG 28- Art. 4. (12). “Utilizatorii a.m.e.f. sunt obligati: f) sa permita interventia tehnica numai a persoanelor autorizate pentru efectuarea operatiunilor de service asupra a.m.e.f.; prin persoana autorizata se intelege persoana inregistrata in baza de date a Ministerului Finantelor Publice privind distribuitorii autorizati, unitatile acreditate pentru comercializare si/sau service si tehnicienii de service pentru a.m.e.f.;”
 
7. Indatorire: Contractul de service pentru casa de marcat se anexeaza la Cartea de interventii.
“ART.102. 8) Distribuitorii autorizati sau unitatile acreditate din reteaua acestora, au obligatia sa anexeze la cartea de interventii o copie a contractului de service pentru aparatul in cauza, pentru perioada de garantie sau pentru perioada de postgarantie, dupa caz”. 
 
8.Sanctiune: Amenda de 1.000-2.000 lei - pentru neinmanarea bonului fiscal clientului.
Pentru evitarea sanctiunii, operatorul AMEF trebuie sa inmaneze bonului fiscal clientului si/sau sa elibereze factura la solicitarea clientului.
 
9. Indatorire: Transmiteti lunar catre ANAF datele din casa de marcat, prin intermediul semnaturii electronice. 
 
10. Sanctiune: Amenda de 8.000-10.000 de lei pentru nerespectarea datei la care ANAF hotaraste cuplarea casei dvs. de marcat la serverul national.
 
ANAF va aduce precizari privind termenele de la care casele de marcat vor trebui cuplate cu serverul national. 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Patronatul caselor de marcat: 10 recomandari pentru a evita amendarea in cazul utilizarii AMEF":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016