Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel
la 06 Ian. 2017 Exclusiv
Va reamintim ca din 2017 se aplica termene noi pentru intrarea in vigoare a procedurii insolventei persoanelor fizice si pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic
La finele anului trecut, Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de Urgenta, prorogarea unor termene si instituirea altora noi pentru intrarea in vigoare a unor prevederi.Principalele prevederi ale actului normativ vizeaza urmatoarele aspecte.
Astfel, Executivul a aprobat prorogarea pana la 1 august 2017 a intrarii in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, cu modificarile si completarile ulterioare. Amanarea cu inca sapte luni a intrarii in vigoare a acestui act normativ s-a stabilit in conditiile in care pentru aplicarea noilor reglementari este nevoie de un sistem complex: infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni.
Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare.
In cursul anului 2016, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe masuri care sa pregateasca intrarea in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.
Astfel, a fost elaborat un Plan de actiune comun care cuprinde masurile legislative si administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolventei persoanelor fizice.
Potrivit acestui plan, a fost aprobata Hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea Comisiilor de insolventa (publicata in Monitorul Oficial in 22.01.2016). Ulterior, au fost desemnate persoane responsabile in Comisia de insolventa la nivel central de catre: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Oficiul National al Registrului Comertului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei si Persoanelor Varstnice, Ministerul Justitiei, iar Comisia este functionala.

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Cartea Verde a TVA

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
La nivelul ANPC au fost elaborate mai multe documente necesare pentru pregatirea punerii in aplicare a legii, respectiv: criterii pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor si ale familiilor lor; criterii generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil; formular de cerere pentru deschiderea procedurii de insolventa; procedura de lucru pentru Comisiile de insolventa.
In plan legislativ, a fost elaborat proiectul de Hotarare de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Proiectul de Hotarare de Guvern este in avizare interministeriala, dupa ce a fost in consultare publica, postat la adresa: http://www.anpc.gov.ro/articol/742/anpc-propune-spre-consultare-proiect-de-hotarare-de-guvern-privind-aprobarea-normelor-metodologice-de-aplicare-a-prevederilor-legii-nr--151-2015-privind-procedura-insolven-ei-persoanelor-fizice
Pentru Directia Insolventa din ANPC sunt prevazute un numar de 314 posturi contractuale. In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, pentru a putea demara procedurile initiale prevazute de lege pentru anul 2016 urma sa organizeze concursuri in vederea angajarii pentru un numar de 68 de posturi, salariati cu statut de personal contractual, urmand ca pentru anul 2017 sa fie ocupate restul de 246 de posturi.
Un alt capitol al actului normativ se refera la amanarea cu 9 luni a termenelor prevazute de legislatia actuala privind inlocuirea treptata a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hartie, cu cele echipate cu jurnal electronic.
Astfel, agentii economici vor avea mai mult timp la dispozitie pentru dotarea cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, astfel incat sa nu le fie afectata activitatea, iar importatorii si distribuitorii de aparate de marcat un interval de timp suficient pentru a-si lichida stocurile si modelele vechi si pentru a obtine avizele tehnice si autorizatiile pentru noile modele.
La stabilirea noilor termene s-a tinut seama atat de decalajul fata de calendarul in vigoare, care este de circa 6 luni, cat si de necesitatea finalizarii specificatiilor tehnice, inclusiv in ceea ce priveste comunicarea caselor de marcat cu sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pregatirea legislatiei secundare si tertiare.
Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate ieri, termenul de la care urmeaza sa intre in vigoare interdictia de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rola jurnal a fost prorogat cu 9 luni. Noul termen va fi 1 octombrie 2017, in loc de 1 ianuarie 2017 si ii vizeaza pe comerciantii care deschid noi magazine sau extind magazine, fiind la prima achizitie de aparate de marcat.
In ceea ce priveste inlocuirea aparatelor existente cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, noul termen pentru marii contribuabili va fi 1 ianuarie 2018, in loc de 1 aprilie 2017, pentru contribuabilii mijlocii 1 aprilie 2018, in loc de 1 iulie 2017, iar pentru micii contribuabili, 1 august 2018 in loc de 1 noiembrie 2017.
Totodata, Ordonanta de Urgenta amana pana la data de 1 ianuarie 2018 termenul pana la care comisiile locale si judetene de fond funciar sau, dupa caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucuresti au obligatia sa solutioneze toate cererile de restituire, sa efectueze punerile in posesie si sa elibereze titlurile de proprietate. Prelungirea acestor termene au scopul sa asigure posibilitatea fostilor proprietari sa-si redobandeasca proprietatile.
Sursa: Guvernul Romaniei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Noile termene din 2017 pentru achizitia de case de marcat cu jurnal electronic":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Toate firmele vor avea case de marcat cu jurnal electronic in 2014
Mai multe articole despre case de marcat jurnal electronic
Articole similare
Ministerul Finantelor amana termenul pentru introducerea caselor de marcat electroniceNoutati legislatie Fiscala 07-11 iulie 2008 - Monitorul OficialFacturi emise catre persoane fizice. Declaratia 394Din 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Ordinul nr. 2032/2020 modifica Procedura de avizare tehnica a modelelor de aparate de marcat electroniceUltimele articole
Legea 296/2023: Din 11 noiembrie 2023 au fost introduse noi masuri de combatere a activitatilor economice ilicitePlata amenzii in 15 zile NU mai este de actualitate pentru aceste amenzi contraventionale aplicate de ANAFAPARATE DE MARCAT ELECTRONICE FISCALE: Noi documente au fost aprobate prin Ordinul 1612/2023Proiect MFP: Procedura de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile nonprofitProcedura necesara firmelor care doresc sa caseze anumite documente financiar-contabile din gestiune
Mai multe articole despre aparate de marcat electronice fiscale
Articole similare
Firmele trec la casele de marcat cu jurnal electronic din 2016Modificari aduse de HG 804/2017 privind casele de marcat electroniceCasele de marcat cu jurnal electronic. De cand sunt obligatorii?ANAF ancheteaza bonul lui Costel BusuiocExceptii casa de marcat 2023: Ce activitati sunt excluse!Ultimele articole
OFICIAL! Operatorii economici care detin automate comerciale, OBLIGATI sa le doteze cu aparate de marcat pana la final de 2019 (Legea 136/2019)Aparate de marcat: facilitati, obligatii si termene. Raspunsuri de la specialistii ANAF la cele mai importante intrebariMinisterul Finantelor amana termenul pentru introducerea caselor de marcat electroniceGuvernul a stabilit cerintele tehnice pentru implementarea caselor de marcat cu jurnal electronicProiect de hotarare MFP: Cum se schimba regulile privind casele de marcat?
Mai multe articole despre rola jurnal
Articole similare
Debitorii pot beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata pentru fiecare imprumutSomatii de plata desi sunteti la zi cu taxele? Aflati cum depuneti corect contestatia!Care sunt efectele fiscale si contabile la anularea din oficiu a codului de inregistrare TVA?Din 2011 se schimba modul de calcul al ajutoarelor sociale si al salariilor bugetarilorIn primele 7 luni, insolventele firmelor si PFA-urilor au urcat cu 6%Ultimele articole
Ajustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliCe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platesteMicrointreprinderi in INSOLVENTA. Va fi afectat in acest caz sistemul de impunere?Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor la inceput de aprilie 2023Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducere
Mai multe articole despre insolventa
Articole similare
Contestati cu succes un act administrativ! Procedura 2017Ce e nou din 2013 privind plata TVA la bugetul de statImpozit pe profit si impozit specific. Cum aflam ce tip de impozit datoram?Obligatii fiscale pentru pensionarii care detin intreprinderi individuale. Ce se declara in DU?OFICIAL! S-a APROBAT procedura de anulare a CASS si a obligatiilor fiscale accesoriiUltimele articole
Din 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Conditii privind incadrarea angajatilor in activitatea de creare de programe pentru calculatorEvaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?Buletin informativ ANAF: 4 noutati fiscale publicate in Monitor la final de septembrie 2023Concediu medical 2023: Peste ce situatii aparte poate interveni concediul medical?
Mai multe articole despre 2017

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"