keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Top modificari privind regimul TVA in Noul Cod fiscal!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: noul cod fiscal, tva, deducere, cota redusa, modifica, plafonul, raspunderea individuala, tva in vama

Noul Cod fiscal cuprinde nenumarate modificari, iar unele dintre acestea schimba semnificativ domeniul TVA. Astfel, in cele ce urmeaza, puteti regasi unele dintre cele mai importante schimbari aduse de noul Cod.


Intr-o analiza recenta intocmita pentru HotNews.ro, consultantul fiscal Cristian Rapcencu a subliniat aceste modificari din aria TVA-ului. Redam mai jos unele dintre aceste schimbari, considerate ca fiind mai importante.

Retinem astfel ca, potrivit noului Cod fiscal aprobat recent, de la 1 ianuarie 2016, cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20% , iar incepand cu 1 ianuarie 2017 se va reduce la 19%.

Totodata, se introduce taxarea inversa in cazul cladirilor, partilor de cladire si a terenurilor de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune.

O alta modificare asupra careia atrage atentia consultantul fiscal Cristian Rapcencu este cea care modifica definitia bunurilor de capital si implicit a regulilor de ajustare a TVA in cazul acestora, "in sensul ca in categoria bunurilor de capital intra si activele cu durata de amortizare mai mica de 5 ani".

De asemenea, se modifica si componenta plafonului de scutire de 220.000 lei, iar "ajustarea bazei de impozitare in cazul creantelor neincasate se face si in cazul punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, nu doar in urma inchiderii procedurii falimentului".

In plus, se introduce prevederea conform careia "baza de impozitare a bunurilor de natura alimentara al caror termen de consum a expirat si care nu mai pot fi valorificate va fi stabilita intr-o procedura stabilita prin normele metodologice".

Alte modificari precizate de sursa amintita mai sus:

- se introduce cota redusa de TVA de 5% si in cazul livrarii de manuale scolare, carti, ziare si unele reviste, precum si pentru serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee etc, pentru care anterior se utiliza cota redusa de TVA de 9%;


- se modifica plafonul de la 380.000 lei la 450.000 lei , in cazul aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele sociale;


- se aplica reguli noi si se extind categoriile de persoane care tebuie sa aplice pro-rata ;

- e reglementata exercitarea dreptului de deducere a TVA in cel mult 1 an de la primirea facturii de corectie de catre beneficiarul operatiunilor, in cazul in care organul fiscal a stabilit TVA colectata furnizorilor pe perioada inspectiei fiscale;

- de asemenea, se stabileste nepreluarea in primul Decont de TVA depus dupa data inscrierii organului fiscal la masa credala, a TVA cumulata de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala;

- conform prevederilor amintite de aceeasi sursa, e reglementata prin noul Cod "nepreluarea soldului sumei negative a TVA in primul Decont de TVA depus dupa data deschiderii procedurii de insolventa , fiind obligatorie solicitarea rambursarii de TVA prin corectarea decontului perioadei fiscale anterioare".

- sunt eliminate prevederile referitoare la raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxei si se introduce "posibilitatea de a renunta la cererea de rambursare a TVA pe baza unei notificari depuse la autoritatile fiscale".

- nu in ultimul rand, se elimina "termenul pana la care nu se face plata TVA in vama pentru persoanele care au obtinut certificate de la organele competente, potrivit OMFP 500/2007 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri", fiind totodata eliminata reglementarii prin care "de la 1 ianuarie 2017, nu se face plata efectiva a TVA la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ceea ce inseamna ca in continuare TVA aferenta importurilor se va plati la organul vamal"


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016