Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrarea de bunuri. Operatiuni in sfera de aplicare a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: livrare de bunuri, livrare intracomunitara de bunuri, aplicare tva

ANAF a publicat recent un material informativ cu privire la livrarea de bunuri.

Operatiuni in sfera de aplicare a TVA


-livrare de bunuri reprezinta transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
-o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, intr-o livrare de bunuri, a achizitionat si livrat bunurile respective ea insasi. Persoana impozabila care nu detine proprietatea bunurilor dar primeste facturi pe numele sau de la furnizor si emite facturi pe numele sau catre client, pentru respectivele bunuri se considera ca actioneaza in nume propriu.

Persoana respectiva este considerata din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, opertiunea desfasurandu-se sub denumirea de structura de comisionar.

Structura de comisionar nu se aplica in situatia in care sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.

Nu este considerat livrare de bunuri, transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil de catre o persoana impozabila catre o institutie publica, in scopul stingerii unei obligatii fiscale restante.
 

Operatiuni care sunt considerate livrari de bunuri


-predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate sau a oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing. in cazul unor astfel de livrari, transferul dreptului de proprietate juridica poate avea loc la un moment ulterior, dar livrarea din punct de vedere al TVA are loc la momentul la care bunul este predat beneficiarului, deoarece de la acel moment se consideraa ca beneficiarul dispune de bunuri ca si proprietar, fiind exceptate bunurile predate in baza unui contract de leasing.

-transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite, cu exceptia transferului dreptului de proprietate asupra unui bun imobil de catre o persoana impozabila catre o institutie publica, in scopul stingerii unei obligatii fiscale restante.

-trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in conditiile prevazute de legislatia referitoare la proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in schimbul unei despagubiri.
 

Operatiuni asimilate livrarii de bunuri cu plata - livrarea catre sine sau autolivrarea


-preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cuactivitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

-preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

-orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.

Operatiunile asimilate livrarii de bunuri sunt operatiunile pentru care persoana impozabila nu face un transfer cu plata al dreptului de a
dispune de bunuri ca si propietar, dar operatiunile sunt considerate o livrare cu plata si au ca efect faptul ca persoana in cauza va colecta TVA pe baza unei autofacturi.
 

Livrarea intracomunitara de bunuri si transferul de bunuri asmilat unei livrari intracomunitare de bunuri


-Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora. Livrarea intracomunitara de bunuri trebuie sa indeplineasca conditia de baza, respectiv sa constituie transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si proprietar. A doua conditie, esentiala pentru a califica operatiunea drept livrare intracomunitara, este ca bunurile sa fie transportate intre doua state membre.

- Este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia nontransferurilor. Transferul de bunuri asimilat unei livrari intracomunitare de bunuri reprezinta expedierea sau transportul oricaror bunuri mobile corporale din Romania catre alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizate in scopul desfasurarii activitatii sale economice.

Caracteristic acestei operatiuni este faptul ca in momentul expedierii bunurilor dintr-un stat membru in alt stat membru acestea nu fac obiectul unei livrari, pe cale de consecinta, aceeasi persoana impozabila care declara transferul in statul membru unde incepe transportul bunurilor trebuie sa declare si achizitia intracomunitara de bunuri asimilata in statul membru in care aceasta are loc.

Baza legala:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare
HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal


Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrarea de bunuri. Operatiuni in sfera de aplicare a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016