Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societatea A din Romania, platitoare de TVA, achizitioneaza marfa facturata de un partener B din Anglia care este intregistrat cu cod de TVA in Romania cu livrare din tarile UE (Polonia, Germania etc.).
Cum ar trebui sa fie intocmita factura de partenerul din Anglia? Care este tratamentul tva pentru societatea romaneasca? Cum se declara in declaratia 390?
Facturi emise in cazul livrarilor de bunuri – raspunsul specialistului:
Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA, trebuie sa verificati daca marfa respectiva a fost expediata/transportata:
1. de pe teritoriul unui stat membru (Polonia, Germania, etc.).
- pentru cumparatorul A din Romania, o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa;
- pentru furnizorul B din Marea Britanie, o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in acel stat membru de pe teritoriul caruia bunurile au fost expediate/transportate (Polonia, Germania, etc.) catre cumparatorul din Romania.
Pentru efectuarea livrarii de pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, de exemplu, de pe teritoriul Poloniei, furnizorul B din Marea Britanie trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Polonia, similar prevederilor art. 316 alin. (6) lit. b) din Codul fiscal aplicabil in Romania
"(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
.......................
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa;"
Referitor la emiterea facturii pentru livrarea intracomunitara efectuata cu locul in Polonia, furnizorul B din Marea Britanie trebuie sa respecte prevederile legislatiei fiscale aplicabile pe teritoriul Poloniei, similar prevederilor art. 319 "Facturarea" alin. (5) din Codul fiscal aplicabil in Romania
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
" (5) Fara sa contravina prevederilor alin. (31) - (35) se aplica urmatoarele reguli de facturare:
a) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278, facturarea face obiectul prevederilor prezentului articol. Pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii nu se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278, facturarea face obiectul normelor aplicabile in statele membre in care are loc livrarea de bunuri/prestarea de servicii; "
Valoarea acestei achizitii intracomunitare de bunuri se raporteaza de catre cumparatorul A-RO dupa cum urmeaza:
- d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 cu report la randul 5.1 si 20.1“Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul esteobligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”,
- d.p.d.v. informativ: prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A, in baza formularului reglementat prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", prin inscrierea codului de TVA precedat de prefixul PL.
2. de pe teritoriul Romaniei, chiar daca marfa respectiva a fost cumparata de catre B inregistrat TVA in Romania, de pe teritoriul Poloniei, Germaniei, etc. In acest caz, furnizorul B din Marea Britanie efectueaza o livrare taxabila in Romania pentru care este obligat sa colecteze TVA in beneficiul bugetului de stat din Romania. La emiterea facturii, furnizorul B trebuie sa respecte prevederile art. 319 "Facturarea" din Codul fiscal aplicabil in Romania.
Valoarea acestei achizitii locale, se raporteaza de catre cumparatorul A-RO dupa cum urmeaza:
- d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 alocat pentru “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%, altele decat cele de la rd. 25”;
- d.p.d.v. informativ: prin declaratia cod 394 in cartusul C.
Asa cum se poate constata, nu este suficient ca furnizorul B din Marea Britanie sa fie inregistrat in scopuri de TVA in Romania, fiind necesar sa fie inregistrat in scopuri de TVA si in Polonia, daca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri din Polonia.
Conform prevederilor art. 275 "Locul livrarii de bunuri" lit. a) si lit. c) din Codul fiscal aplicabil in Romania, locul livrarii se considera, fie locul in care se gasesc bunurile cand incepe expedierea/transportul, fie locul unde se gasesc bunurile cand sunt puse la dispozitia cumparatorului
" (1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:
a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului european, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;
.......
c) locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate; "
Aceste prevederi sunt armonizate cu prevederile art. 32 din Directiva CEE nr. 112/2006, din sectiunea 2 "Livrarea de bunuri cu transport" conform carora locul livrarii se considera a fi locul unde se gasesc bunurile cand incepe transportul acestora "Atunci cand bunurile sunt expediate sau transportate de furnizor sau de client sau de o terta persoana, locul livrarii este considerat a fi locul unde se gasesc bunurile la momentul la care incepe expedierea sau transportul bunurilor catre client."
Achizitia intracomunitara de bunuri poate fi raportata de catre A-RO prin declaratia cod 390 si in situatia in care furnizorul B-GB nu a respectat obligatia de inregistrare fiscala TVA in Polonia, inainte de efectuarea unei L.I.C. catre A-RO.
Modul de raportare al A.I.C. efectuate de la un furnizor care nu comunica un cod de TVA din statul sau membru din care livrarea intracomunitara este efectuata este reglementat la sectiunea NOTE, la pct. 1 din O.P.A.N.A.F. nr. 705/2020
" NOTE:
1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:
Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/numele, prenumele furnizorului care a emis factura.
Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".
Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VII din Codul fiscal)."
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Operatiuni de inchiriere scutite de TVA si neinregistrarea in scopuri de taxa. Cum tratam TVA-ul la emiterea facturii?Persoana impozabila cu regim mixt. Operatiuni excluse din calculul pro-rataRegimul TVA la vanzarea voucherelor si cartelelor preplatiteFirmele pot primi din oficiu a codului de TVA anulat. In ce conditii scapa de criteriile ANAF!Caz practic: Vanzare externa in regim de consignatie. Regim TVA. Declaratii obligatoriiUltimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UESambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398A fost introdusa o noua exceptie de la obligativitatea folosirii caselor de marcatArticole similare
Sercivii prestate catre clienti Non-UE. Cum se intocmesc facturile?INTOCMIRE FACTURI in cazul intrarii in insolventaRegimul TVA aplicat pentru facturile de avans in cazul unei achizitii terenVanzari online de produse. INTOCMIRE FACTURI onlineVanzare imobil catre asociati. INTOCMIRE FACTURI. Regim TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"