Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dreptul de deducere a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: deducere tva, codul fiscal, control anaf, directiva 112

"O societate A, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza bunuri in anul 2010 de la o societate B, inregistrata in scopuri de TVA, conform unor facturi care, din punct de vedere al modului de intocmire, respecta prevederile fiscale in vigoare la acea data. Bunurile pe care societatea B le vinde catre A sunt inregistrate in contabilitatea lui B in baza unor facturi emise de catre o alta societate X.

In urma unui control efectuat de comisarii fostei Garzi financiare in anul 2011 facturile emise de X catre B sunt considerate fictive. Ulterior, in anul 2012 incepe urmarirea penala pentru administratorul societatii A, pe motiv ca societatea A si-a dedus in mod fraudulos TVA aferent facturilor emise de catre B, intrucat bunurile achizitionate proveneau din tranzactii fictive. Avand in vedere cele descrise anterior, conform prevederilor legale, societatea A avea dreptul sa isi deduca TVA in baza facturilor emise de catre societatea B?". Acesta este cazul de la care a plecat specialistul nostru in analiza propusa astazi.
 

Raspunsul specialistului


Nu exista prevedere legala conform careia, daca un furnizor de bunuri este cercetat penal pentru o anumita infractiune, pentru societatea cumparatoare, cheltuiala nu indeplineste conditiile de deductibilitate la calculul impozitului pe profit, iar TVA-ul aferent nu poate fi dedus.

Intr-adevar in perioada 2010-2011 s-au facut multe abuzuri cu privire la acordarea dreptului de deducere al TVA pentru achizitiile de bunuri si servicii, pe motiv de verificare si control incrucisat al furnizorilor furnizorului dumneavoastra. In acea perioada, pentru ca suma facturata de furnizor sa fi fost considerata deductibila, trebuiau respectate conditiile impuse prin articolul 145 din Codul fiscal conform caruia:
(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144  si art. 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129  alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
 
(3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) si la art. 129  alin. (5).
(4) In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 153. 
 
Deci conditia esentiala de deductibilitate a TVA era dovada utilizarii bunurilor pentru activitatea economica taxabila.
In prezent. dreptul de deducere al TVA-ului aferent achizitiilor de bunuri si a serviciilor prestate este exercitat cu indeplinirea prevederilor art. 297 coroborat cu art. 299 Cod fiscal, respectiv (la modul general):
- achizitia sa fie efectuata cu scopul realizarii de operatiuni taxabile, destinate exclusiv realizarii de operatiuni care dau drept de deducere;
- sa nu fie limitat dreptul de deducere prin prevederi legale (ex: taxa aferenta achizitiei de autoturisme-art. 298);
- persoana impozabila sa detina o factura originala emisa in  conformitate art.319, precum si dovada platii taxei in cazul aplicarii TVA la incasare.
 
Aceste prevederi reprezinta transpunerea in legislatia nationala a regulilor care se regasesc stipulate in legislatia intracomunitara cu privire la TVA, Directiva 2006/112/CE.

Orice persoana inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art.301 alin. (1) Cod fiscal.
 
Mai mult, faptul ca o cheltuiala nu indeplineste conditiile de deductibilitate la calculul impozitului pe profit pentru ca nu respecta conditiile de forma, nu inseamna ca TVA-u aferent  nu poate fi dedus daca exista indeplinite conditiile precizate mai sus (spre exemplu cheltuieli cu prestarile de servicii care nu indeplineau conditiile cumulative cu privire la toate documentele prevazute la art.48 din normele de aplicare ale art.21 alin.(4) lit.m) din vechiul Cod fiscal Legea nr. 571/2003, aplicabil pana la data de 1 ianuarie 2016).

In concluzie, organele fiscale competente au dreptul de a refuza deducerea TVA daca, dupa administrarea mijloacelor de proba prevazute de lege, pot demonstra dincolo de orice indoiala ca persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere era implicata intr-o frauda privind TVA care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari de bunuri ori presari de servicii, conform art.297 alin.(8) Cod fiscal.
 
Cu privire la interpretarea organelor de inspectie fiscala ori de control operativ, exista dreptul la formularea contestatiei impotriva unei decizii de impunere emisa in baza RIF-ului/procesului-verbal si a contestarii acestor acte administrativ fiscale in instanta.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dreptul de deducere a TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016