Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Regimul de taxare pentru bunurile imobile construite in afara teritoriului Romaniei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro la 28 Mar. 2008
Tags: codul fiscal, constructia unui imobil, dreptul sa deduca tva aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate, inregistrati in scop de tva, formularul 390

Veniturile obtinute de o firma din Romania din lucrarile de constructii efectuate asupra unor bunuri imobile care nu sunt situate pe teritoriul Romaniei sunt considerate operatiuni neimpozabile, ...

     Veniturile obtinute de o firma din Romania din lucrarile de constructii efectuate asupra unor bunuri imobile care nu sunt situate pe teritoriul Romaniei sunt considerate operatiuni neimpozabile, indiferent de faptul ca imobilele respective sunt situate pe teritoriul unor state membre sau pe teritoriul unor state terte.

De ce ?

Lucrarile respective, efectuate fie pentru , fie pentru repararea sau restaurarea acestuia se impoziteaza in statul in care este situat acel bun imobil, obligatia de plata a taxei revenind beneficiarului conform legislatiei fiscale din statul respectiv.

D.p.d.v. al legislatiei fiscale din Romania, astfel de operatiuni se incadreaza la art. 133, alin. 2, lit. a din Codul fiscal conform caruia locul prestarii se considera locul unde "sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile".

Lucrarile referitoare la bunurile imobile sunt detaliate la art. 133, punctul 13 din normele de aplicare ale Codului fiscal si se refera la urmatoarele tipuri de operatiuni:

1) lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatare si demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa;

2) operatiunile efectuate in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor;

3) studiile si activitatile de supervizare, ca obiect de activitate al arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor. Aceste lucrari au drept scop pregatirea si coordonarea unei activitati din cele enumerate la lit. a;

4) evaluarea unui bun imobil;

5) punerea la dispozitie a spatiilor de parcare si de depozitare a bunurilor;

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

6) servicii de cazare si punere la dispozitie a spatiilor de camping;

7) inchirierea de seifuri ce sunt bunuri imobile prin natura lor;

8) inchirierea, arendarea, concesionarea sau leasing-ul de bunuri imobile;

9) serviciile de administrare a bunurilor imobile prin natura lor;

10) acordarea accesului si drepturilor de folosinta pentru cai rutiere si structuri care fac parte din acestea, ca de exemplu poduri si tuneluri.

Un avantaj:

Chiar daca serviciul prestat este neimpozabil in Romania, constructorii au dreptul sa deduca TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea acestei activitati, fapt reglementat prin Codul fiscal la art. 145, alin. (2), lit. (b) "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:…… b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;".

Cum procedati daca sunteti constructor roman ?

Emiteti factura prin completarea tuturor informatiilor de identificare a operatiunii, elemente impuse prin art. 155, alin. 5 din Codul fiscal.

Aceste informatii se refera la:

- numarul de ordine si data emiterii facturii;

- denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale prestatorului; 

- denumirea, adresa si codul de inregistrare scopuri de TVA ale beneficiarului de servicii; 

- denumirea serviciilor prestate; 

- numarul contractului incheiat cu partenerul extern; 

 - data prestarii serviciilor;

 - valoarea in valuta a serviciilor (optional si in lei);

- mentiunea: neimpozabil in Romania;

- alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune;

- orice alta mentiune necesara.

Factura emisa se evidentiaza in jurnalul de vanzari in coloana de "operatiuni neimpozabile in Romania" si se preia in decontul lunar de TVA.

Pentru anul fiscal 2008, incepand cu luna ianuarie, operatiunile de acest gen se evidentiaza la randul 3 din decontul de TVA care se refera la livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei - in UE sau in afara UE.

Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca exercitarea dreptului de deducere este operabila doar pentru taxa inscrisa in facturile emise de furnizori sau prestatori inregistrati in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei si se refera doar la bunuri si servicii achizitionate pe teritoriul Romaniei.

Pentru bunurile si serviciile achizitionate pe teritoriul statului membru in care are loc constructia, pentru taxa inscrisa in facturile furnizorilor sau prestatorilor inregistrati in scop de TVA in acel stat membru, nu va exercitati dreptul de deducere prin decontul de TVA cod 300.

Bunul imobil se afla pe teritoriul unui stat membru ?

In functie de legislatia fiscala din acel stat membru, in baza prevederilor din Directiva 112, aveti fie dreptul de optiune, fie obligatia sa va inregistrati in scop de TVA pe teritoriul acelui stat membru.

Doar la locul de inregistrare in scop de TVA aveti dreptul sa va exercitati dreptul de deducere a TVA din facturile furnizorilor si prestatorilor stabiliti in acel stat membru.

Deoarece este o prestare de servicii, chiar daca operatiunea se deruleaza intre doua state membre, nu trebuie sa completati si sa depuneti declaratia recapitulativa cod 390 (declaratie cu caracter fiscal) si declaratia Intrastat (declaratie cu caracter statistic).

Aceste declaratii se intocmesc si se depun numai in situatia in care se realizeaza livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri, nefiind aplicabile si prestarilor de servicii. Se impune declararea operatiunii in formularul 390 numai daca au loc livrari intracomunitare de bunuri din Romania (beton, fier, ciment, prefabricate, calorifere, aparate de aer conditionat, etc.) care sunt inglobate in constructia amplasata pe teritoriul statului membru.

Cursul valutar utilizat

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a veniturilor realizate, utilizati cursul valutar din data emiterii facturii, ca moment al faptului generator al TVA .

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Regimul de taxare pentru bunurile imobile construite in afara teritoriului Romaniei":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016